Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2014 09:02 - Топ забележителности в Будапеща, Унгария
Автор: marial Категория: Други   
Прочетен: 5011 Коментари: 0 Гласове:
1



  Будапеща, Унгария image

Снимка: chrissair.com

Будапеща

Будапеща – една от най-красивите европейски столици със своята уникална атмосфера и завладяващата панорама от двете страни на Дунава, е обявена от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство напълно основателно.

Градът е едновременно исторически, романтичен и модерен със своите архитектурните и исторически обекти, културните мероприятия и многобройните конгресни прояви.  Нещо повече – той е един от основните спа градове на Европа с повече от 100 термални извори и бани, построени около тях с чудесни уелнес- и медицински програми.

Топ забележителности в Будапеща: Парламентът   image

Снимка: chrissair.com

Сградата на Унгарският Парламент е седалище на Народното Събрание на Унгария, една от най-старите законодателни сгради в Европа и една от най-популярните туристически забележителности в Будапеща.

Тя се намира на площад „Лайош Кошут”, на брега на река Дунав. Строителството от печелившия план започнало през 1885 г. и сградата бива открита за 1000 годишнината на страната през 1896 г..

Пълното завършване на строежа приключва през 1904 г.. Около 1000 души са участвали в строителството и биват използвани половин милион скъпоценни камъни и 40кг. злато за изграждането.

След Втрората Световна Война парламентът става еднокамерен и днес правителството използва само малка част от него. Сградата е в готически стил на Възраждането; има симетрична фасада и централен купол. На фасадата има статуи на унгарски владетели, трансилвански лидери и известни военноначалници.

Базиликата Свети Стефан image

Снимка: nasamnatam.com

Църквата носи името на Свети Стефан, първият крал на Унгария (975-1038), чиито нетленни останки от дясната му ръка се помещават в мощехранителницата.

Заедно със сградата на парламента ги прави най-високите сгради в Будапеща (по 96 метра) – това уравнение символизира, че светското и духовното мислене са еднакви по важност.

Според действащата нормативна уредба сградите в Будапеща не могат да бъдат по-високи от 96 метра. Басиликата е завършена през 1905 г. след 54 години на строителство.

Архитектурният й стил е Нео-Ренесансов. Фасадата е закотвена от две големи камбанарии. Посетителите могат да стигнат до купола чрез асансьори или да изкачат 364 стълби за да се насладят на 360 градусова гледка на цяла Будапеща.

 Площадът на Героите image

Снимка: chrissair.com

Площадът на Героите е един от най-големите в Будапеща, богат на исторически и политически конотации.

Той се намира в непосредствена близост до парка на града, в края на булевард Андраши. Централната част на площада се нарича „Паметника на Хилядолетието” и служи като ориентир на Будапеща.

Кенотаф е посветен  „ в памет на героите, отдали живота си за свободата на нашия народ и нашата национална независимост.”Някои пътеводители се отнасят към Площада, като с „гробница”, но това не е място за погребения.

Гърба на паметника се състои от две съвпадащи колонади, всяка със седем статуи, представляващи великите личности от унгарската история.

Голямата Синагога image

Снимка: chrissair.com

Голямата Синагога е най-голямата синагога в Евразия и втората по големина в света, нареждайки се след храмът Еману-Елин в Ню Йорк.

Разполага с 3000 места и е център на Неолог Юдаизма. Синагогата е 75 метра дълга и 27 метра широка, построена е между 1854 и 1859 година в мавритански стил на Възраждането.

Около сградата можете да намерите Raoul Wallenberg Holocaust Memorial Park, еврейско гробище и музей.

Големият Базар image

Снимка: chrissair.com

Само  на няколко пресечки от Синагогата, лесно може да намерите Централните Хали.

Това е най-големият закрит пазар в Будапеща. Той е проектиран и построен от Samu Pecz.

Голяма част от сергиите предлагат огромно разнообразие от зеленчуци, плодове, сирене и месо.

Повечето сергии на приземния етаж предлагат популярни сувенири, като паприка, токай и хайвер.

Въженият мост image

Снимка: chrissair.com

Въженият мост е висящ мост, който се простира на река Дунав между Буда и Пеща, западните и източните страни на Будапеща, столицата на Унгария.

Това е първият постоянен мост над река Дунав в Будапеща, и е бил открит през 1849 г.. Мостът носи името на Istvбn Szйchenyi, който е основен поддръжник на неговото изграждане, но е по-известен, като Chain Bridge.

Неговата украса е изработена от чугун, както и при изграждането му, видът му излъчва спокойствие, достойство и баланс и го издига сред най-красивите индустриални паметници в Европа.

Той стана символ на на напредък, национално пробуждане и връзката между Изтока и Запада.

Дворецът
image

Снимка: chrissair.com

Сега стигнахме до Буда. Историческият комплекс-крепост е най-голямата сграда на върха на Castle Hill.

Замъка Буда е построен в южната връхна точка на хълма, заобиколен от областа известна като Castle (средновековни, Барокови и обществени сгради от 19 век).

Замъка Буда е част от световното културно и природно наследство на Будапеща, декларирано през 1987г..

Има панорамна тераса с изглед към Дунав, Остров Маргарет (известния парк остров), Пеща на изток и Gellйrt Hill.

Неговите седем кули представляват седемте племена Magyar, които се заселват в Карпатския басейн през 896г.. Дворецът е проектиран по плана на Frigyes Schulek.

Църквата Матиас и Рибарският Бастион image

Снимка: hobyto.com

Църквата Матиас се намира в Буда, сърцето на област Buda Castle.

Според църковна традиция, първоначално е построена в романски стил през 1015г.. Сегашната сграда е построена през Флорид- края на готическия стил през втората половина на 14 век и е екстензивно възстановена в края на 19 век.

Тя е втората по големина църква на средновековна Буда и седмата по големина църква средновековното унгарско кралство.

В 700 годишната история на църквата служи като символ (или може би като напомняне на унгарците) на богата, но често трагична история на града.

Цитаделата image

Снимка: chrissair.com

Крепостта е построена през 1851 от Юлиус Якоб, командир на Хабсбургската монархия и е проектирана от Емануел Зита и Ференц Каселик след унгарската революция от 1848г..

Тя заема почти цялото 235 метрово пространство от платото. Крепостта е с У-образна структура и е изградена централния двор (дължина 220 метра, ширина 60 метра и височина от 6 метра).

По време на унгарската революция от 1956г., съветските войски окупират Цитаделата. Непосредствено до сградата се издига 14 метрова бронзова статуя, която стои на върха на 26 метров пиедестал

Замъкът Вайдахуняд image

Снимка: chrissair.com

Замъкът се намира в много красива местност, в единия край на градския парк в Будапеща.

Тук са събрани сгради от различни архитектурни стилове – древна църква, средновековен замък от трансилвански тип и много други.

Ако посетите парка ще можете да видите и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен стил.

Операта image

Снимка: chrissair.com

Проектирана от Миклош Юбл, Унгарската Кралска Опера (както е известна тогава) отваря врати за обществеността  на 27 септември 1884 година.

Тя е богато  декорирана сграда и се смята за един от шедьоврите на архитекта. Операта е построена в Нео-Ренесансов стил с елементи от Барока.
http://setlans.wordpress.com/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marial
Категория: Хоби
Прочетен: 1053724
Постинги: 1744
Коментари: 126
Гласове: 374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930