Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.12.2009 17:57 - Лопенът-бие шут на астмата и язвата
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 47838 Коментари: 12 Гласове:
11

Последна промяна: 21.01.2017 01:43


Лечебен и висок Лопен У нас са разпространени около 30 вида лопен, по-известни между тях са следните видове:
Лопен благороден Verbascum nobile
Лопен виолетов Verbascum phoeniceum
Лопен висок Verbascum thapsiforme
Лопен гъстоцветен Verbascum densiflorum
Лопен красив Verbascum speciosum
Лопен лечебен Verbascum phlomoides
Лопен лъжеблагороден Verbascum pseudonobile
  Във фитотерапията се използват само два вида, защото само те имат доказани лечебни свойства.Те са показани на снимките, направени това лято от мен по-надолу. image Лечебен Лопен - Verbascum phlomoides L. (1) - зад него се вижда синя жлъчка, а в далечината един стрък от високия лопен.

image

също Лечебен Лопен-снимката е от нета
image Висок Лопен - Verbascum thapsiforme (2) - вече отблизо
Народни наименования: цapска свещ, овча опашка, крилатостъблен лопен.
Разпространение. Високият лопен се среща из храсталаците, редките гори, сечищата и пожарищата, а лечебният лопен - по сухите тревисти, песъчливи и каменисти места,край пътищата и из необработваемите мecта Характерно за двата вида е следното: Описание: Двегодишни мъхесто - влакнести тревисти растения. През първата година обра­зуват само листната розетка, а през втората израстват високи от 30-50 до 120-150 см, с прости(2) или в горната част разклонени (1) стъбла, а в основата с розетка от едри листа.
Стъбловите листа при високия лопен (2) са дълго низбягващи по стъблото, поради което то изглежда крилато,
 а при лечебния лопен (1) те не низбягват, а са приседнали в основата му и стъблото не е крилато.

image

това е също от нета - цветовете на високия лопен (2) отблизо.
Цветовете им са жълти, събрани на върха на стъблото в многоцветни силно удължени класовидно гроздовидни съцветия.Прицветниците при (1)  дълги до 1.5 см., а при (2) от 1,5 до 4 см. Чашката и венчето са дълбоко петделни.

image

Цветове на Лечебен Лопен - Verbascum phlomoides L. (1)

При (1) дяловете на чашката са ланцетни и на върха изведнъж стеснени в осил, а при (2) са яйцевидни, на върха заострени, но без осил. Тичинките са 5, сраснали за венчето.
Горните три са гъсто покрити с дълги белезникави власинки. Долните две са по дълги, без власинки и с низбягващи прашници.
Плодът е многосеменна кутийка. Цъфтят юни—август.

  image
Тичинки и близалце на високия лопен (2). Виждат се горните три по- къси тичинки, чийто дръжки са покрити с бели звездовидни власинки. Под тях са двете по-дълги тичинки с голи дръжки и удължени прашници, а по средата под тях близалцето на плодника.
Снимано на 19 юли 2008 г. на Бесапарските ридове, област Пазарджик - снимката е от нета. При лечебният лопен (1) тичинките изглеждат по същия начин, но трите къси са покрити с бледо жълти прости власинки.
  За лечение се използва венчето с прикрепените към него тичинки(цветче) без  чашката. За разлика от останалите видове лопени на тези два вида цветчетата са много по-едри. Характерно е, че цветовете в съцветието се отварят постепенно отдолу нагоре и затова брането е периодично, в продължение на цъфтежа. Всеки цвят цъфти само един ден - сутрин се отваря, а привечер венчето увяхва. С ръка се откъсва само венчето и срасналите с него тичинки. Не се събират прецъфтели венчета. Събраната билка не трябва да се мачка. Аз ги бера сутрин, когато се разтварят и ги обикалям много дни подред до като ги обера, защото те цъфтят постоянно.

 image
Снимката е също от нета.

Събраните  цветове се почистват от чашките и примесите и веднага се подлага на сушене. Изсушаването трябва да стане бързо. Венчетата се разстилат на тънък до 1 cm пласт върху рамки или стелажи постлани с хартия в силно проветрени помещения. След отделяне на част от влагата   се доизсушават на слънце или в сушилня при температура не по-висока от 40° C. Те са силно хигроскопични, затова се препоръчва изсушаването да става на слънце.
Всяко забавяне на сушенето причинява почерняване на цветовете и те стават негодни за употреба.
 
Действие: Двата вида лопен омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо дей­ствие, дължащо се на съдържащите се в тях сапонини и слузно вещество.
Приложение: Те са много добро противокашлично средство при ларингити, трахеити, бронхити, задух, коклюш, магарешка кашлица и при сухи катари, съпроводени с мъчителна и дразнеща нощна кашлица. Прилага се също при възпаления на устата, хранопровода, стомаха и червата, при язвена болест на стомаха, високо кръвно налягане, а външно под формата на лапи от листата на лопените - при бавно заздравяващи рани, отоци, болки в ушите, хемороиди.

В народната медицина се употребяват при заболявания на диха­телната система: бронхит с обилна бронхиална секреция, бронхиална астма, кок­люш, остър катар на горните дихателни пътища с пресипнал глас, туберкулоза и др. Използват се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диария, чернодробно-жлъчни заболявания.
Под формата на запарка понякога се прилагат като външно омекчаващо и противовъзпалително средство за гаргара и плакнене на устата и гърлото и за бани при скрофулоза.  

Начин на употреба - Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан цвят от лопен, която се залива с 300 см3 вряща вода. Цветовете киснат около половин час, след което се прецеждат. Пие се по 1 винена чаша, подсладена с мед 2—3 пъти на ден преди ядене.

Моят опит: Не се различава от описаното по-горе, използвам цветовете при заболявания от настинки, грип, придружени с кашлици.
Излекувах преди години кървяща язва на моя баща със смес от следните билки: цветове от невен, слез и лопен и стръкове от жълт кантарион. От сместа се взима по две супени лъжици, които се заливат с 500 гр. кипяща вода, която се прецежда след изтиване и се пие по 150 гр. три пъти дневно преди ядене. Моята свекърва имаше астма и много добре се повлияваше от тази билка, към която прибавях и салвия-от двата вида по една супена лъжица.

image

Бера най-вече от високия лопен(вижда се на горната снимка, правена от мен в района на Кремиковския манастир), защото няма начин да го сбъркаш, клипа който съм сложила по-долу е само с лопени от този вид. Стеблото му е право като свещ, не е разклонено или много редко е слабо разклонено само в най-горната си част, три от тичинките му са покрити с жълти или бели власинки, а цветовете са подчертано големи. Дългите две тичинки са без власинки.

image

Нелечебните видове са силно разклонени като обърнати нагоре метли(виждат се на заден план на горната снимка, те са от вида
Лопен гъстоцветен-Verbascum densiflorum ) с дълги дръжки и  много  дребни жълти цветове, а тичинките им често са покрити всичките с виолетов мъх или жилки.

Намерила съм над с. Макоцево едно такова находище, но с високи лопени и редовно си го посещавам. Много е важно да използвате само от тези два вида лопени и
за това е нужно добре да ги разпознавате от останалите видове.

За сравнение ви представям един друг вид нелечебен лопен, наречен брашнест, който намерих в нета. Вижте как изглежда.

  image
image

Тук ясно се вижда, че всички тичинки са еднакво дълги и са покрити до една с жлезисти власинки. Цветовете им са разположени по единично, а не на групи в пазвите на прицветниците, както е при високия и лечебния лопен.

На втория клип може да се види как изглежда гъстоцветния лопен (Verbascum densiflorum), на третия е красивия лопен (Verbascum speciosum), а на четвъртия Виолетов лопен (Verbascum phoeniceum), които също не са лечебни видове.

Лечебните лопени влизат в състава на много готови гръдни чайове, използвани са и за създаването  на противоязвеното лекарство Вербан в близкото минало, спечелило златен медал на Пловдивския панаир.

Следват още няколко мои снимки на високия Лопен (Verbascum thapsiforme), сниман в района на Кремиковския манастир в началото на юли 2010 г.

image

image

image

image


Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011



 










Гласувай:
11



1. mileidi46 - :)))
14.12.2009 19:49
Unikalna enziklopedia si,mila!!!
Blagodarq ti...Da ne kaje6 ,4e pak ne si znaqla za 18:))))
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mileidi46-благодаря ти
14.12.2009 22:57
Как да не знам, напротив, даже имам постинг, с който каня всички, които искат да си закупят книги от съвременни български автори, да посетят този базар - http://kasnaprolet9999.blog.bg/izkustvo/2009/12/09/elate-na-koleden-bazar-na-syvremennata-bylgarska-literatura.451275
цитирай
3. tili - Лопенът е красив,
15.12.2009 15:26
а със синя жлъчка си оправих жлъчката. Наистина!
цитирай
4. tit - Лопенът /нелечебният, предполагам/
15.12.2009 15:55
се счита за плевел по стандартите за пасище! Но едва ли стопаните масова правят разлика. Този въпрос, струва ми се - не е добре изяснен и като нищо могат да бъдат загубени "находища" на полезни билки у нас!
Беше ми много интересно да прочета, а и да се поинтересувам - как стои въпросът!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - tili
15.12.2009 17:31
Би ли ни обяснила по-подробно, камък ли имаше в нея или просто беше възпалена?
цитирай
6. kasnaprolet9999 - tit
15.12.2009 17:33
ивотните не го ядат, в с.Макоцево има стада от крави, кози, овце, но те минават покрай лопена и го заминават, така че не се притеснявай, няма да се загубят находищата, само сушата много ги мори.
цитирай
7. tili - Дребни канъчета, но
15.12.2009 17:53
ми тежеше и дори имах една криза, та си мислех и за операция. Но си набрах и изсуших цикория от моя двор (чиста) . И заедно с чая на проф. Ламбрев, по една лъжичка на джезве - за 2-3 седмици отзвуча. Скоро ще ходя на ехограф да видя какво става там, но съм небрежна.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tili
16.12.2009 09:58
Не е лошо да посетиш ехографа, защото е възможно да имаш камъчета, които да не дразнят жлъчката, но трябва при това положение да спазваш определена диета за да не се предизвика нова криза. Дребните камъчета са опасни, защото като тръгнат по жлъчните канали могат да ги запушат и да стане голяма беля.
цитирай
9. mileidi46 - Eeeeee izvinqvai,
17.12.2009 02:51
az sam vidqla postinga ti,daje sam pisala komentar...
no nali sam si bleika...izletelo mi e...:))))
Ni6to,posle 6te pusne6 pak ne6to i za nas...deto nqma da sme tam!! :)))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - mileidi46
17.12.2009 10:27
Става, имам и една гостенка-блогерка от Свищов-Таня, и нея ще я водя там. Аз я лекувам с билки и кефир, а едни доктори на качак я облъчват със специални лампи, лекуваме я дружно кой с каквото може, без да се конкурираме, само се допълваме. Тя е голяма сладурана.
цитирай
11. starotomagare - Много се зарадвах когато попаднах тук
23.05.2012 15:52
От години се интересувам от билки като съм събирал някои от тях и ги използвах за собствено и на семейството ми лечение.Смятам ,че във фитотерапията се крие тайната на нашето оцеляване дори и за в бъдеще когато лекарствата станат още по-недостъпни .За съжаление познанията си за билките събирам подобно на пчела от цвят на цвят и то от книгите защото не познавам от близо хора които да ми показват сред природата .Всяка добре представена информация ми е от полза.Забелязах една грешка обаче която ми направи впечатление .Става въпрос ,че мъжките прашникови образования на цветните растения се наричат тичинки а не птичинки.Смея да добавя и още едина слабост която забелязах -на снимките някои от растенията са в ,,компанията "на други и е малко трудно да се различават ако не ги познаваш добре.Поздравявам те за положените усилия и желанието ти да помагаш и на други .Оставам с най-искрени почитания и очаквам още материали по темата.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - От години се интересувам от билки ...
13.08.2013 23:18
starotomagare написа:
От години се интересувам от билки като съм събирал някои от тях и ги използвах за собствено и на семейството ми лечение.Смятам ,че във фитотерапията се крие тайната на нашето оцеляване дори и за в бъдеще когато лекарствата станат още по-недостъпни .За съжаление познанията си за билките събирам подобно на пчела от цвят на цвят и то от книгите защото не познавам от близо хора които да ми показват сред природата .Всяка добре представена информация ми е от полза.Забелязах една грешка обаче която ми направи впечатление .Става въпрос ,че мъжките прашникови образования на цветните растения се наричат тичинки а не птичинки.Смея да добавя и още едина слабост която забелязах -на снимките някои от растенията са в ,,компанията "на други и е малко трудно да се различават ако не ги познаваш добре.Поздравявам те за положените усилия и желанието ти да помагаш и на други .Оставам с най-искрени почитания и очаквам още материали по темата.


Прав си, но така им казвах, когато бях дете и не мога да се отърва от този навик. В полето трудно може да се отдели билка в самостоятелен кадър и те като хората обичат да са в компания, но ще го имам в предвид. Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15297587
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41661
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031