Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 09:06 - Убиват ни с обратното на онова, с което спасиха Западна Германия
Автор: krumbelosvet Категория: Новини   
Прочетен: 1538 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 18.01.2019 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Историкът на германската икономика Албрехт Ричъл, припомня как е поставено началото на "германското икономическо чудо" през 1953г., 8 (осем) години след края на войната. Ето 8-те точки на решенията на Запада (всъщност на САЩ):

- Намаляване на дълга с поне 50% (фактически с 62%).
- Намаляване на лихвата по дълга на 0,5%.
- 5-годишен мораторум за изплащане на дълга.
- Отлагане за неопределено време на военните дългове (репарации и др.)
- Възможност за изплащане на дълга С МАРКИ.
- Изплащане на дълга, в т.ч. лихвите, с не повече от 5% от износа.
- Осигуряване на пазари (главно отваряне на американския пазар)
- ОТКАЗ ОТ ИЗНОС НА СТОКИ за Германия.


Причината за тия милости е, че дълговете растат, а икономиката се свива, и ФРГ е пред фалит, което не е добър пример за социалистическата Източна Германия (ГДР). Така САЩ започват да използват своята икономическа мощ, нарастнала през войната, в борбата със СССР и социализма.

Главно оръжие в тая борба обаче е надпреварата във въоръжаването. Изтощеният СССР трячва да харчи за война наравно със свръхзабогатяла Америка. Изтощението става хронично. "Топовете изяждат маслото", а танкове, самолети и ракети "изяждат" леки коли, хладилници и телевизори. Това е благодат за "Гласът на Америка", който печели пропагандната война сред части от социалистическите общества.

Няма да припомням всичко, което сполетя нащата икономика  след поражението в Студената Война. Само най-очевидното. Земеделската земя беше раздробена "в реални граници" и чужди производители и търговци превзеха ВЪТРЕШНИЯ ни пазар. На външния пазар НИЩО НЕ ЗАМЕНИ съветския и източно-германския пазар, 60% от износа ни. Всяка година имаме над 2 милиарда долара дефицит от внос на горива и какво ли не. А, да, и банани. Сбъдна се мечтата на идота... А без икономика, всичко останало си умира от "естествена смърт" - демография, образование, здравеопазване, НЕЦИОНАЛНО САМОЧУВВСТВИЕ и национален Д  У Х ...



Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Как да прокопсаш
02.05.2017 05:57
Как да прокопсаш, когато каймака на печалбите го обират чужди банки, молове и естествени монополи? И ДОМАТИ ядем вносни. А нашите бяха най-вкусни и изнасяхме по-малко само от Италия, страна с 6 пъти повече население (тогава, сега 10 пъти, май).
цитирай
2. yoan2015 - България изгуби пазарите си след ...
25.05.2017 12:13
България изгуби пазарите си след рухването на стената, защото тези пазари бяха изкуствено създадени, аз на теб, ти на мен или ти купуваш моите боклуци и в замяна, аз твоите и в условията на реална конкуренция се видя какво стана, Круме, продължаваш да ни правиш на глупаци.
цитирай
3. krumbelosvet - Йоане, тия твои ЧУВСТВА
27.05.2017 09:10
Йоане, тия твои ЧУВСТВА са си чувства. Технологичното превъзходство на Запада има поне 300-годишни корени и трябва да ги знаеш. Ква "свободна конкуренция"? Свободно ли ни спряха реакторите и ни принудиха да вдигнем с ПЪТИ цената на тока? Щото нашата тежка химия и металургията бяха КОНКУРЕНТНИ. Но понеже всеки СЪВРЕМЕНЕН пример или довод ще удавиш в чувства, ще дам ИСТОРИЧЕСКИ пример с великата днес индустриална и технологична сила Германия.
При пруският крал Фридрих ІІ Велики, Франция и Англия вече са индустриални и технологични гиганти, а немците са били още на ниво манифактура. В двора на Фридрих се ползвали качествените и ПО-ЕВТИНИ чужди стоки, но за да не се разори немският производител, който плаща данъци и отглежда синове за армията, кралят ЗАБРАНЯВА ВНОСА! Ако не го беше направил, днес можеше да учим за германците като за аварите - изчезнало или претопено племе. Но това е преди два и половина века? Да, но СЪЩОТО направиха САЩ за Западна Германия през 1953г, когато икономиката се свива и наближава фалит. От 8-те решения за спасяване на ФРГ (виж поста по-горе), едното е ОТКАЗ ОТ ИЗНОС за германците, ще го кажа още веднъж и обратно, спасяване на Германия от ВНОС на стоки, за които имат собствено производство. Та те така! Не е хубаво да подценяваш опонента, а вие вече 28, не, 100 години това правите и взехте да си вярвате. Поздрави и честит празник на Светите Братя Кирил и Методий на патерица. Имаме и нещо общо, все пак.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953218
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031