Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 13:07 - ГОСПОДАРИ НА РЕФЕРЕНДУМИТЕ....
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1601 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.12.2009 13:16


                                        ГОСПОДАРИ  НА  РЕФЕРЕНДУМИТЕ....

 

  За няколко седмици в страната ни се произведоха прекалено много епизоди и рубрики, достойни за цяло предаване „Господари на ефира”. Дали част от политиците ни пак не са си изпили хапчетата или вече и като си ги изпият не им влияят..??!! Сътвориха се толкова купища глупости, че щяха да са много смешни ако не са друго.. Заради амбициите на явни”нечестивци” сме на път да зачертаем малкото добри постижения от последните ни „грешни” 20 години- цивилизационният ни избор, крехката демокрация, толерантността и етническия мир, доверието в институциите. Коренът на злото разбира се е скрит в недобре изчетеното минало и невзетите поуки – сега бъдещето ни се оказва минирано от пренебрегнатото и премълчаното... когато си му е било времето..!

   Старите призраци- като на Вси светии, изпълзяха и затанцуваха зловещия си танц из коридорите на властта.. Черничкият Красьо, в тефтерчето си, увековечи химна на чалгарската ни правосъдна система - точно както дяконът Левски някога е записвал на листите си: „.. на този давам толкоз.. от онзи вземам толкоз..”, разликата е само че единият разплака цяла азиатска Империя, а користите на другия – разбуниха  „лошото предградие” на Европейския съюз. Народът добре го казва вече десетилетия: „Шерше ла Мут`р”(търсете мутрата)- стане ли нещо лошо някъде из страната ни, а едни именити братя, завършили науките си при Паричко Адамов в Магурската школа (Маргини ли бяха, Галеви ли или пък - Юзеирови?!) пак в подобен на тефтерче свитък заченаха най-новата ни азбука: „А като „амфети”.. Б като „бат` Б.Б.”.. В като „ВИС-2”, Г като „група за отвличания”. Друг-Черноризец Жалък-се подвизава ту като възбудител на импийчмънта, ту като хомо-очистител на нацията, но винаги близо до Господарите на ефира, защото там отколе има желязна окупация на предрешени агенти, назначени като журналисти под пагон. Истинските ченгета! пък са се превърнали в шоу от ДАНСинг-стари и не спират да танцуват серГейското си хоро... взимайки максималните заплати за страната- в замяна на шесто качествена дейност. Трети „товарищи”кад(ъ)руват в парламента и министерски съвет. България е отново най-сигурната държава в света – защо не ни изпратят всичките затворници от Гуантанамо?!- та ние сме си зоопарк на държавната сигурност. По недовършените ни магистрали– пакостят изпуснати от клетките хиени и „Крокодили”, говеда се боричкат и обиждат във всяка една институция, странни птици летят из държавното управление.. Накрая за всичко ще го отнесе БАН- там се готвят клади за последните тамплиери, защото крал Филип Хубавия е хвърлил око на богатствата и имотите на ордена. Дано им запушат бързо устата да не отнесем и някоя клетва за поколения нататък. Живков, Луканов, Костов и Доган са оставили за тези поколения и без това доста дългове, та поне да минем без проклетия!

  Най-модното в света на Господарите обаче е думата „референдум”. Не че в историята ни това понятие е свързано с добро- правели сме го винаги когато сме били явно или неявно окупирана територия- и сега е така- поне има симптоми за зависимости. Кукловодите са пренапрегнали конците на участващите в театрото и те започват да се „изпускат” на публични места. Сега конкретен повод са новините на турски език по БНТ – 10 минути в най-невъзможното за гледане време- пийпълметрията отбелязва, че не били гледани даже от тези, за които са направени. Ами то това малцинство тогава е на работа и пак браво, че се събират 30-40000 души. Аз съм ги хващал само 2 пъти за 10 години и на мене ми е било досадно- поне научих какво е „башбакан” и си припомних други позабравени  думички от османското ни битие.. На митингите на „Атака” се дискутират повече турски думи и се демострира поведение на класически „башибозук”- така че дикторите от екрана са ни най-малкия проблем.

     Но думата ми сега е за друго- ВЕЧЕ напълно сериозно! Дали трябва да ги има или няма тези новини не може да се решава от естетически, още по-малко от етнически подбуди. Хората от малцинството ги считат за тяхна придобивка- която макар и безсмислено куха си е такава. Каквато ни е демокрацията такива са ни и правата на гражданите. В България не е защитено дори мнозинството- напоследък  нечленуващите в ЕС „съседи?!” от Македония се гаврят с нас напълно заслужено. Естествената реакция да се отклони вниманието от собствената ни слабост е да се направим на мъже пред по-слабите. И тук вече идва високата цена на истината. Не може да има референдум за основни права на гражданите,  нито пък да се отнемат такива на малцинствата – не само заради спорната европейска конвенция и принципите на демокрацията, нито заради безсмисленост на  разходите -милиони за провеждането на тази „Вол(е)на” прищявка. Противоконституционно е разделянето на обществото по каквито и да било признаци. В случая ще застанат не само българи срещу турци, а и българи срещу българи и турци,  християни срещу мюсюлмани, граждани на България срещу други такива. Нещо като игрички на гражданска война във време на криза.

    Малцинствата в България са разнородни етнически съставки от формирането на съвременната ни нация, а не завоювани чужди населения или присъединени територии. Това е основната ни теза за спиране на какъвто и да било сепаратизъм- ако се лишим или сами посегнем на нея ни чака едно ужасно „югославско бъдеще ала Косово”. Не знам дали някой наистина е болен и не вижда какви ще да бъдат последиците от това не само за днешния ни ден. Много е изкусително да последваме швейцарския пример, но там мюсюлманите са гастарбайтерско номадско общество и въпреки решението за минаретата- плод на нежеланието на двете общности за между културно проникване- има интегриращ висок жизнен стандарт и крайностите няма да повлияят фатално на обществото. Все пак швейцарците не бутнаха и вече изградени минарета! У нас нещата не стоят така и всяка невнимателно запалена клечка може да подпали купата със сено.

   На турските новини не им е мястото в Канал1 по БНТ- нито в този неудобен час, нито в други по-удобни, защото тогава  ще дискриминираме роми, арменци, евреи, власи все хора с по-различен майчин език. Но когато се каже „а” е добре да се кажат и другите букви на азбуката (а не по мотивите на  гореспоменатите вече братя.. да следваме „добрите” борчески практики). Всички малцинства трябва да получат един сателитен канал, в който всеки ден и на съответния език да се излъчват новини, фолклор, актуални проблеми на съответния етнос от територията на България. Такъв канал не само ще има значение като демократична придобивка, но ще бъде ефир и автентична позиция на страната пред съответните сходни общности извън територията ни. Там могат да се излъчват на български ежедневни  рубрики за малцинствата ни в Бесарабия, Банат, Западните покрайнини, за емиграцията ни по света, които в последно време съвсем  забравихме. Това може да не струва и много скъпо- ако дадем преференции и данъчни облекчения на рекламодатели по този канал.

Господарите на референдумите ни пробутват още„допитвания”– например за строежа на  АЕЦ „Белене”! Пускат и други злободневни теми, с които да се провокира обществото. Всичките тези въпроси– са или за отприщване на ниски страсти – или за шиканиране правото на парламент и на правителство да вземат управленски решения.   

Законно избраната власт трябва да носи отговорността си и е необяснимо защо абдикира от това си задължение и застава до трибунките на „волентаризма”. ГЕРБ има за последен път! възможност да даде заден ход и да излезе без поражения от ситуацията- уникално е че обществото е готово да им прости тази изцепка. Това обаче е само глътка въздух - бонус заради другите неща, които се очакват от тях– не индулгенция за бъдещо нищо-не-правене.

 

София  18.12.2009 г.                                                                             Николай Гаце



Гласувай:
3



1. mglishev - Изключителен кич е тая идея за ре...
18.12.2009 14:28
Изключителен кич е тая идея за референдум по маловажен въпрос. Прах в очите, за да си приказваме глупости, вместо да гледаме Гоце, ББ и компания в ръцете. Най-много поради масовите параноидни страхове да вземем да обидим българските турци... и хептен да ги хвърлим в бащинската прегръдка на Доган.
цитирай
2. nikolaigatzev - Евала, Чоджум, Маш-АллА! :)
18.12.2009 14:44
mglishev написа:
Изключителен кич е тая идея за референдум по маловажен въпрос. Прах в очите, за да си приказваме глупости, вместо да гледаме Гоце, ББ и компания в ръцете. Най-много поради масовите параноидни страхове да вземем да обидим българските турци... и хептен да ги хвърлим в бащинската прегръдка на Доган.

Браво Колега! Трябва да сме им опозиция, независимо харесваме или не Сугарев...!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3778427
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930