Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2012 18:43 - „ИЛИНДЕН – 1903, МАЙ ...НИКОГА НЕ Е БИЛ..” или „Обещай ми светло минало...”- по македонски...
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 3418 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.08.2012 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„ИЛИНДЕН – 1903, МАЙ  ...НИКОГА НЕ Е БИЛ..”  или  „Обещай ми светло минало...”   /посвещавам това на Любчо Георгиевски, на достойните членове на ВМРО-НП и на УМС на ВМРО-НП - истински потомци  и продължители на Илинденци от 1903 г. /        Тези дни гледах много снимки и фотоизложби, посветени на 109-тата годишнина на Илинденско- Преображенското въстание от 1903-та , чета някои факсимилиета и документи, само оригинали- без преводи и сугестирани отнякъде коментари – има ги в архивите и на София, и на Скопие.. и на Белград и на Атина.. в Тирана и последно видях много неща в Прищина.. и Призрен.. Потресен съм-...навсякъде на бойните и въстанническите знамена по снимките, в музеите, в писмата и в другите надписи, издания, статии, бележките и посвещенията  на снимките на революционните дейци, на комитите , на воеводите или на някои други активисти на ВМРО, ВМОРО, ТМОРО, БМОРК, МОРК, независимо от споменаването и съкращенията присъстват типичните български букви, които днешна БЮРМ (след 1927, 1944 и особено след 1990) отричаѣ”, „Я”, „Ъ”,  ”Ь” „Й” и носовките-„ѫ”, „ѧ” на средновековния български език, но още по-странно е че имената на селищата – а там не можем да говорим за грешки или за масова неграмотност на изписването. Хората, които са ги писали са с различно образование, по-често НЕбългарско, така че изключвам „дългата ръка на София” и се учудвам, за тази психоза и тотални грешки на изписването, не са направили досега никому впечатление в Скопие.. По същото време сръбският език преобразува повечето тези старославянски гласни в новите и твърди  „А”, „У” и „Ю”... и доказателство за това са издания на Белград (тук ви давам пример с един сръбски юбилеен медал –от  1912 г. „Осветено Косово” , който наскоро си купих със споменаване на много албански, косовски и "македонски" места),  на който е отразена топонимията и писменост, еднаква с днешният правопис на Скопие и пропагандирана традиция (ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ВСЕ ПО-ОТЧАЯНИТЕ "МАКЕДОНИСТИ"), но се различава съществено от  едновремешната „македонска” ( или по-точно  подробствена българската!!!) ономастика,  топонимия и майчин правопис на революционери и определено те и дейците от  Илинденско-Преображенското  въстание -1903 и въобще от македонското национално движение 1893-1912 г.    
image
     Приятелите от Скопие просто следва да сравнят на наличните им стари писма със снимки или семейни фотографии-  едното с другото и всеки сам да си направи своите изводи- после ще им препоръчам в интернет да прочетат в оригинал течения на всякакви стари вестници от Европа и Америка... от течения от месеците Август 1903 докъм Март 1904... на която и да е държава- има и качени в интернет- и там ще открият още по-шокиращи събития, имена и квалификации от онези времена, аз няма да им ги коментирам в аванс и да подценявам тяхната интелигентност.      Правя извод, че ако са верни днешните„Александрински” теории, адоптирането на Хунзите, Клеопатра Египетска , Юстиян ІІ, неясните Триумфални арки и характерната за Груевският Дисниленд „преоткрита” архитектура... - просто ПРИЗНАВАМ, че никога не е имало нито ВМРО, нито  Илинденско въстание от 1903г.  Принуден съм пред напора на Груевските „факти” да капитулирам, че  монументите на „Войн с конь...”, „Баща му на Войн с конь”, „Майка му ...на Войн с конь”  или на Птолемеите - са по-подходящи в  илюстрация на обещанието за .. някакво македонско светло минало, което някой някъде е направил... явно насаме пред премиера Груевски ... (дано не е било на сън или в друго алтернативно на нормалното психично състояние),  а документираната „ипео-фобия” (страх от яздене) на някои илинденци НЕ пречи да ги увековечим за достоверност - на омразните им коне, в позите на античния Лизип, който засега е пропуднат, но  сигурно също е бил  пишман-МАКЕДОНЕЦ (поне колкото... Александър, Клеопатра и Юстиниян ІІ).    Само ще напомня за другите... за тези, които празнуват днес Илинден и са им скъпи делата и живота на въстаналите герои „Илинденци”(аз също се водя от тях, защото съм сродник с „македонския”  комита - Тасе ТЪрпев-Ляпчето от Ресен и със сина му- българският премиер Андрей Тасев ТЪрпев ЛЯПЧЕВ - един от военните командири на ВМРО и от ръководителите на въстанието от 1903 г.), че едно време... в Македония .. „по ония.. времена” такива лъжливи БУДИТЕЛИ като Никола Груевски "..ГИ Е ЛАПАЛА МЕСЕЧИНАТА.." (проклятие - по староВМРО-вските традиционни закони..). Крушката не пада по-далече от корена си... когато си...Мялков !! ЧЕСТИТО НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ИЛИНДЕНЦИ И БОГ ДА ПРОСТИ НАШИТЕ СКЪПИ ЖЕРТВИ-  но е вярно, че ...ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА..ТОЙ НЕ УМИРА...   Николай Петров Гацев-   Търпев -  Ляпчев                         София,   02.08.2012      



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - Подкрепям възраждане на българщината в Македония со кротце, со благо
02.08.2012 20:27
... ама ако не върви, не съм сигурен, че ще стане со камшик по газот.
цитирай
2. nikolaigatzev - Възраждане в класическия смисъл на думата - май... е невъзможно...
03.08.2012 10:37
анонимен написа:
... ама ако не върви, не съм сигурен, че ще стане со камшик по газот.

Изминалите 109 години на разделност са счупили непоправимо много неща...но все още можем да бъдем най-добри съседи и братя... като Гърция и Кипър... Един народ- две държави...много мечти..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3760992
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031