Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 09:43 - УЧРЕДИТЕЛНОСТ.. ИЛИ КОНСТИТУЦИОННОСT…– А СЕГА НАКЪДЕ..!?
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 2342 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2013 09:05


   УЧРЕДИТЕЛНОСТ..  ИЛИ КОНСТИТУЦИОННОСT…– А СЕГА НАКЪДЕ..!?
     Промяната на системата днес може да стане по два начина- единият е еволюционен(институционален- т.е. системата да се самопромени отвътре), другият - открито революционен.  Не съветвам да се тръгва по институционалният път, защото това означава преповтаряне на модела- и то горе долу със същите играчи.. Новото ще бъде само енергията за промяната в една евентуално нова политическа сила - която би излъчило гражданското общество.. НОВАТА ГРАЖДАНСКА ПАРТИЯ, която автоматично ще стане част от старото и от Статуквото И ОТ ПОРОЦИТЕ НА ПРЕХОДА.
   Ако не искаме да се потуши протеста, и ако искаме да се запази инерцията на протеста трябва да се пристъпи към БЪРЗА Учредителност - преучредяване на страната- както е станало това във Франция по времето на генерал Де Гол звучи много еретично, но това е единственият път за сравнително радикална и революционна промяна- сваляне на Конституционният съд, разпускане на Парламента и суспендиране на действащата Конституция - без това няма как да се променят нещата (не агитирам за това а само го посочвам като възможност)- това е единственият бърз път за промяна. Без особени рокадите в лицата- ген. Де Гол го прави в края на 50-те години във Франция и така поставя основите на Петата република. При нас тя трябва да е Трета или Четвърта Република(въпросът е спорен!?). Дори разговорът затова е на ръба на престъплението- защото всеки дръзнал да АГИТИРА - но не и да дискутира въпроса! - рискува да попадне под ударите на Наказателния кодекс- за подбуда срещу реда в страната- това по същество е престъпление (съгласно действащата Конституция и НК).
    В момента е невъзможна промяна без известна противоконституционност - няма как да се промени системата от действащите депутати и политически сили. Имаме класическата ситуация от Великата Френска Революция- имаме реализиран поврат от 18-ти Брюмер– който не върши работа, а трябва да се отиде към промяна от типа на ..9-ти Термидор и към евентуално Преучредяване... Преучредяването не бива да ни плаши- това става почти еволюционно в средновековна Англия още с приемането на Magna Charta Libertatem, а после в Декларацията за независимостта на Съединените щати- 1776 г. Имаме и български пример за това- в събранието на Оборище- 1876 - защо нашите неуки и килийнообразовани възрожденски дейци започват именно Учредително събрание..?! Какво започват да учредяват- има ли сме и БРЦК и комитетите на Левски и организацията на Априлското въстание- значи това е опит за Учредяването на Третата българска държава- дори и не точно дефинирано...?!
   ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГНАТ КЪМ ПРЕУЧРЕДИТЕЛНОСТ, а не да разчитат на Президента, на ГЕРБ, на институциите и партиите на досегашната законност или другите  дадености на Статуквото. Това следва да стане, като във Франция на Де Гол- без насилие..! Това може да стане и днес - стига например Плевнелиев да пожелае- и така той може да се еманципира и да стане Първият държавен глава на Третата или Четвъртата българска Република.
   Ако нетърпимостта към ситуацията в обществото е толкова голяма, то следва да продължим в тази посока, запазвайки като цяло икономическата стабилност на страната и Борда- но на мен ми се струва, че заради популизма на ГЕРБ и Дянковата некадърност страната е в технически фалит и е сериозно заплашена банковата система- така че няма какво толкова да се губи!
    Започва политическото лутане на протестите и на протестиращите и много скоро ще се загуби инерция и ще бъде превзет Протеста на хората от НЯКОГО! Чува се за план на Цветан Цветанов - наречен "Юзда"- за "институционализиране и овладяване на протестите..
   Единственото правилно действие днес е радикализма- превземане на старите институциите на Старото и неговото разгонване .. Няма как да се промени нещо в страната без суспендиране и ПРЕУЧРЕДЯВАНЕ!
Вторият въпрос пред Протестиращите е кой е нашият истински противник- определяното  КАТО СТАТУКВО е едно особено олигархично комунистическо- милиционидно образование – с около 27,000- 28,000 активни „дейци” – а със семействата им около 60– 70,000 български граждани- те са разпознаваеми по тяхната тънка и алеаторна обвързаност с номенклатурата на различни нива на БКП, на ДС и другите тайнствени на секретните служби отпреди 1989 г. Това е ядрото на "контрареволюцията", което тепърва предстои да се прегрупира и организира.
  Проявите на атавистичен „бойковизъм” е само началото на техните действия – ще се стигне до съвсем радикална съпротива, предполагам многобройни и платени митинги и демонстрации, съпроводени с крупен ресурс за мизансцена, защото тези хора ще имат да губят контрола върху държавата и особено преразпределянето на около 15 – 20 млрд. лева  годишна „такса” платима към тяхната олигархична структура. Това е цената на Прехода - неговото изразяване във високи сметки за едни, разградена държавност и неработеща съдебна система, и накрая- като резултат – безконтролност на тези споменати  60- 70,000 души, които явно спъват развитието на българското общество и принципите на пазарното, немонополистично общество.
   Статуквото вече ни подготвя за пързалката на олигархията– …тръгва се на избори по правилата на ГЕРБ- главен крепител, съ-тенесист  и съ-футболист на Олигархията. Старите правила остават и няма как по този начин да продължим.да възпроизвеждаме Статуквото. Преучредяването  е голямата заплаха за олигархията и ако то се осъществи ЩЕ ИМАМЕ ИСТИНСКАТА ПРОМЯНА. Преучредяването е преминаване от чуството за конституционност  и установеност – към чувството за радикална промяна.
    КОЕ Е НАШЕТО ОРЪЖИЕ- то е елементарно– …заплахата от проливане на кръв!, която може да настъпи при отстояване на исканията ни- Олигархията у нас се плаши единствено от кръв... и от икономически санкции срещу нея! 
   Политическите реформи- ако са в рамките на Статуквото не са достатъчни и НЕ Я ПЛАШАТ- тя така се преструктурира и преразпределя. Статуквото може да бъде променено само с натиск и заплаха- може и без насилие- без да се влиза в преговори с нея.
    Как може да стане "максималната представителност" на протестите ли -ще попитате вие- това не е трудно- ако стачкуващите излъчат на всеки 5-10 души по един представител ( с протокол, в който да се приложат личните им данни- като подписката за Референдум) и да се проведе Общо Събрание за 2 -3 дни на представителите в Зала "Арена" -например -  защото "делегатите" ще бъдат поне 11,000 - 12,000 души.. (предвиждам и злоупотреби при представителството- но те ще бъдат ирелевантни при толкова висока представителност!). При това Събиране - може да се пристъпи към Учредителност  - и само към нея- и тя да стане основа за евентуален Конституционен Референдум... съгласно  настоящият Основен закон- и да стане основа за Декларацията за Учредителност, която вмени  приемането по-късно на Конкретен акт от едно избрано и вече легитимно Народно събрание, по приет за това на Учредителното събрание Регламент. Фактически Българската държава още от 1879 г. има изготвена Конституция, но освен опитите от "Оборище" няма никога приет Учредителен акт- предвид окупацията на новоосвободена България от Великите сили след Руско-турската освободителна война. Пропускът за Учредителен акт е много голям и той е донякъде  субсидииран от обявяването на Независимостта 1908 г., но това явно вече не ни е достатъчно.
   Просто трябва да търсим своите Бащи на Декларацията за независимост- своите 50-60 "рагневени мъже" - Франклин, Джеферсън, Ръш или Морис...

Николай Гацев– Клуб„ Сини индианци” 0897 200733, 0886 124375, 0877 227655  
Събранието на Гражданите- „санкюлоти”– София  gatzev@yahoo.com.auwww.nikolaigatzev.blog.bgwww.facebook.com/gatzev
 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. diamant1965 - Точно така! Много добре казано!
21.02.2013 20:10
Точно така! Много добре казано!
цитирай
2. nikolaigatzev - ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО И ВЪЗМОЖНОТО...
23.02.2013 08:57
diamant1965 написа:
Точно така! Много добре казано!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759048
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031