Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 10:24 - НАРОДНАТА И ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАТО ЛОКОМОТИВИ НА ЕДИН ДРУГ ПРЕХОД… ОТ КРАЯ НА ХIX В.
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1847 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.06.2013 10:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НАРОДНАТА И ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИИ КАТО ЛОКОМОТИВИ НА ЕДИН ДРУГ ПРЕХОД… ОТ КРАЯ НА ХIX В.
    На 14 Октомври 1894 г.– се създава една нова българска политическа сила - Народната партия. Това става само четири месеца след оставката на големия държавник-  министър-председателят Стефан Стамболов, който с последните години на своето управление и след безспорните си успехи в началото, е достигнал дъното на своето политическо възприемане от обществото- заради крайностите, които допуска и недемократичните девиации на политическата система, които прокарва. Стамболовизмът подобно на последните ни управляващи дискредитира и цялостното статукво, защото хората се уморяват и от двете сменящи се „първовенчани” партии на първият ни преход – Либералната и Консервативната (самите те пък от своя страна са правоприемници на Обществото на „старите” „Добродетелната дружина” и на „младите” групирани в БРЦК  до Освобождението, чийто корени трябва да търсим още през националните движение от началото на XIX в.) и се налага спешна операция по евакуация на политическият модел в нови субекти на тези организации. Ако приемем, че през 1894 г. Консервативната партия се „преражда” в Народна, а две години по-късно Либералната „прибягва” в Демократическата..- за около 20 години тези две нови платформи излъчват почти цялото стойностно войнство на „Строителите на съвременна България”, в това число, заедно с още няколко малки партии -  и над 90 народни представители на: етнически, религиозни малцинства и на по-неравностойните социални слоеве.. ( такива за последните 23 години- след 1989 г. са едва около 65- 70 народни представители- или което означава на практика-  стесняване на базата на демокрацията  с над 20- 25 % !!!). Това става в обстановка на засилена чувствителност към някои малцинства- предвид близкото отстояние на Османското владичество, както и на бързото разслояване в освободеното княжество, съпроводено и с преодоляването на пред-съединистките диспропорции. Как са се правели тези „особени” държавнически комбинации- като се въвежда правилото за присъствието на един кандидат няколко листи- особено в районите със смесено население, където лидерите на двете партии са водели по 5- 6  листи- Стоилов, Гешов, Маджаров, Каравелов и Малинов вкарват със своя авторитет депутати от малцинствата и на по-неравностойните групи, което е уникален пример за такъв модел на консолидация на българското общество.
   Българската наука до 1989 г. е длъжник на изследването на тези „преходи”, защото е замъглявала по идеологически причини ролята на отделните възрожденски общества (и тяхната явна свързаност с подобни процеси на Балканите и Южна Европа- сръбският и румънският автономизъм, „Филики етерията” и въстанието на Гърция- 182- 30, италианското гарибалдийство, албанското възстановяване-1914 и т.н. ) и мисията на следосвобожденските партии 1878- 1934. Не по-различно е и след 1989 г. , когато робувайки на старите стереотипи и рефлекси не се казва истината за уникалния „ етно-политико - социален”!?” модел на Княжеството, а след 1908 год. - и на Третото Българско Царство, до периода на преврата на Кимон Георгиев и безпартийните кабинети (прекъснато само от военните и следвоенните травматични управления от 1915  до 1926) !
  Видима е и взаимната конвергенция на членовете и лидерството на Народната и Демократическата партия (и няколко еднородни техни малки суб-разклонения), защото ги откриваме през годините да „прескачат” от едната в другата конюнктура. От днешна гледна точка това ни се струва безпринципно- но ако преценим тези завои- обективно и в светлината на повечето нови източници- мисля че ще се открие една съвсем друга картина. Това е възрожденската мисия на пазенето и утвърждаването на „Заветите на Българската държавност”, оцеляло чрез премълчавани и неизследвани заради предразсъдъците- неформални структури!, през вековете на НЕприсъствие на свободната национална рамка.
Затова сега и ще отговоря на озадачените на протестите, които вече 14 дни ме виждат и разпитват–„защо раздавам листовки за „някаква”нова Народна партия и не съм ли се уморил от „митарствата ми в СДС, Демократическата партия и ранната българска десница..” ?! Смятам, че е време да приключи „българският преход” и той да бъде ознаменуван с управление на коренно нови политически сили, които ще имат за своя мисия изграждането на обновения прочит на изконната Българска държавност- приликите и разликите  със събитията и лицата от 1894-1934 според мен са НЕслучайни! Време е да отразим и модерните тенденции в Нова България- да прибавим  към „Съединението прави силата”, нещо подобно на- без да го налагам терминологично- „Разнообразието.. е гаранция за успеха”. Българите трябва да преминат към епохата на толерантност и „НЕ-АНТИ”, както и към понятието „успех” – защото колкото и да го отричаме ИМА такъв – дори за последните 23 години-  мирният преход, влизането в НАТО и ЕС са белези за това. Смяната на системата, която искат протестиращите не е желание за връщане назад..!- категорично нито е завой към социализма с човешко лице от 1990-1991 г., а тя трябва да се отрази и в евентуалната ни нова Конституция- която би трябвало да почива на страха от нарушаване на Божиите- за вярващите и на естествените закони – за невярващите български граждани. Защото в биологията именно правилното смесване прави консистенцията по-здрава и по-добра, а за Божията воля е важен принципа- всичко създадено от Бога е Божие, целесъобразно и необходимо- което по същество е едно и също, с други средства и субекти !
ПРОТЕСТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ – ГОЛЯМАТА ИСТИНА Е ЧЕ НЯМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА ОТ НЕПЛАТЕНИТЕ ХОРА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ- МАРТ И ПРЕЗ ЮНИ 2013 - В ЕДНИТЕ ИЗГОРЯХА ХОРА ЗАРАДИ ОТЧАЯНИЕТО СИ..(ТЕ НЕ СА „ГРОЗНИТЕ”..!), А В ДРУГИТЕ НАДЕЖДАТА СТАНА ЗНАМЕ.. (ЗАТОВА НИ СЕ СТРУВАТ ‘КРАСИВИ”..). АЗ УЧАСТВАМ БЕЗПЛАТНО И В ДВАТА ПРОТЕСТА И ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КАКЪВ СЪМ…- НО ЗА РАЗЛИКА ОТ НЯКОИ, ЗНАМ ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАМ АЗ.. - ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ПРАШАСАЛАТА ОТ КРИЕНЕТО И КОМПЛЕКСИТЕ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНОСТ…!?
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И НАС, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ- ЗА ДА Й СЛУЖИМ!
Николай Гацев      Лагер на разнообразните- и красивите и грозните,  28.06.2013


Тагове:   бсп,   БЗНС,   БКП,   СДС,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3768605
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930