Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 10:25 - БУДИТЕЛИ, КОНТРАБУДИТЕЛИ И ПОДБУДИТЕЛИ- ПОЧИТАМЕ ПРАЗНИКА РАЗДЕЛНО..
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 2479 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БУДИТЕЛИ, КОНТРАБУДИТЕЛИ И ПОДБУДИТЕЛИ- ПОЧИТАМЕ ПРАЗНИКА РАЗДЕЛНО..

Започна превъзбуденоБългарско празнуване на Деня на будителите! Честито на всички и дано най-после се събудят.. кой както намери за добре да го направи- защото имаме нужда от всяко едно събуждане..

   Със сигурност всички ще осъмнем с едно общо чувството, че нещата от 1989 г. се повтарят- ..и ще прозрем, че идва „Лукановата зима”..Не е трудна да си представим и друго какво ни чака: крах, фалит..и ново начало.. Възпитавани сме, че фалитът е нещо лошо и страшно.. но това не е съвсем така- фалитът, когато е разумен,  с правила и законодателство.. е просто едно шоково ново начало- със загърбване на погрешните практики и поуки за умните какво не трябва да се прави за по-нататък. Фалитът е процедура, правила и защита на фалиралият и на кредиторите му- и едно общество е толкова по-развито, колкото по-недраматично и разумно гарантира продължаването.. а не ликвидирането на другия..!!!

  В България на това се гледа много „комунистически” и НЕпросветено, създава се чувството за апокалиптичност, свършеност на „покойник” и особена елегична фаталност. Това е защото психологически и законово не сме подготвени.. за подобно развитие, нямаме и консенсус как точно да протече процедурата, както и никаква визия за продължаването нататък- защото след унижението и шока предстои възстановяване, реконструкция и нов подем. Делото за спасение на давещите се е преди всичко проблем за самите давещите се- няма как да чакаме и помощ отвън- трябва да се събудим, да се съвземем и да поемем по пътя на нашето ново Начало..

  Какво ни учи примерът на нашите стари и първи Будители- на Светите Седмочисленици.., които осветиха с делото си фалитът на нашия паганизъм и проправиха Началото на слОвенството и на християнската ни цивилизованост, които уж следваме и до днес. Защото в основата на това превратно разбиране е дори различното тълкувание на думата „СЛОВЕНСТВО” (като СЛАВЯнство- като приемане на Божието Слово или пък като „външното” племенно наименование SCLAVE-нство*- което на латински идва от думата sclavus=роб и сочи народите на варварското проникване в хинтерланда на тогавашната цивилизованост). Не мога да реша този доктринален спор, който се води от много по-славни специалисти по материята от мене- вече 250-300 години.. от времената на едно друго наше Пробуждане, чийто поуки сме позабравили днес- стягайки се да се „налагаме” едни други с ПРЪТите на свалените си партийни знамена- пък било то и в Деня на народните си будители..

Безумно е да си против събуждането и будителството, а старият ни институции правила и политически елит все повече приличат на захвърлени безразборно паганистични символи в ден на СЛОВ-енството и пробуждането- довчера сме вярвали в тях, те са били подредени в религиозна нишка, логичност и сакралност– а днес трябва да ги строшим или поне преместим  като ненужни празни тотеми или музейни експонати. Новото идва.. с протести, окупации и обществено движение, което като силно свежо течение раздвижва  блатото с алигатори.. а те- алигаторите, понеже не обичат да стоят на светло и на течение- просто трябва да се изместят, скрият или да сменят навиците си. Фалитът ги притеснява и тях, защото просто няма да имат преминаващи живинки, които да ловуват. Фалитът ще е ново начало и за тях- да минат на друг обем и вид плячка.защото- като всичко в природата, ако не се приспособят ще загинат..

Пробуждането идва и е добро за всички, дано по-лесно се приспособим към него, за да преминем през поредната Промяна- тя няма да е идеалната, няма и да е общоспасителната и всеСправедливата- но ако си я направим каквато трябва – ще е максимално и оптимално-  приемлива и поносима..

Все пак за дойде Денят на будителите се преминава през Нощта на вси светии..а там героите- смешките-страшки: Станишев, Костов, Пръмова, Бойко, Доган.. като че ни подбуждат по-скоро към желание за Нощта на Свети Вартоломей..

 

Николай Гацев   Пробудена и Възбудена София- Ден на будителите,01.11.2013




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. neshin - Денят на Будителите - да ни е честит!
01.11.2013 18:27
Дано има повече събудени хора! Защото само будните творят историята!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759135
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031