Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 08:42 - ЕДНА ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ ДНЕШНИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИ- НИКОЛАЙ ГАЦЕВ СЛЕД СЪБИТИЯТА В МАКЕДОНСКАТА ПРОЛЕТ-2015
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1635 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.05.2015 08:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕДНА ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ ДНЕШНИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИ- НИКОЛАЙ ГАЦЕВ СЛЕД СЪБИТИЯТА В МАКЕДОНСКАТА ПРОЛЕТ 2015

Ако говорим за Геополитиката на Балканите- има няколко обективни фактора, които днес САЩ тълкуват по един начин, а Русия - по друг.. – предвид историята, религиозните особености и др. субективни фактори. И ако се вгледаме в двете "противоположни"- на пръв поглед интерпретации- те ще ни се сторят.. много подобни- не само срещащи се, но и пресичащи се векторно- просто с разменени времеви отрязаци, участници и ситуации. Русия преглежда всичко през увеличителната лупа на "Православната дъга с тенденция към Третия Рим (Москва)"- в която тя се отъждествява като естественния Лидер- оттук започва и "натежаването" на лоялните православни фактори на везните- с  голям патос към тържествуващото и винаги признаващото я за Лидер православно мнозинство в Гърция, Кипър, Армения и Сърбия, умерен позитивизъм към Македония (Охридска архиепископия), Молдова (Кишинеу), Сирия (с  Патриаршия Антиохия), дори Ирак (с милионите несториани-християни) и Черна гора (непризната от Русия автокефалия), открит негативизъм към "конкурентното" староправославие- в изконните му центрове на конкуренция към Москва-  Цариград, Йерусалим,  Антиохия,  Александрия,  Босна и Херцеговина (старобогомилието), Украйна (Киев), България (Търново), Румъния (Сибиу, Яш и Сучава), Ливан (Киликия) Албания (Берат) и Грузия. Забележете умишлено разделям Цариградската Патриаршия (Турция) от Гърция и Кипър(ЕС), както и България (Търново), ЕС- от Скопие, Румъния(ЕС)-  от Молдова. Единствено към Армения и Грузия нещата са преплетени днес за Русия и силно поради собствената им политика: на екзистенциална сервилност към Москва- от Ереван и на надигащ се национализъм и русофобия в Тбилиси.

      При САЩ днес основна е "Линията на фундаментализма", който е пълно отрицание на американския начин на живот и демокрация- във всяка негова форма- т.е. там имаме „смъртно противопставяне“. Интересно е, че САЩ подкрепят най-много смесените и "буферите" в религиите, подменящи или воюващи "дуалистично" с радикалния Ислям-  Израел (Йерусалимската патриаршия- с Палестина), Турция (с Кюрдистан), например - Албания (с Косово, част от Македония, Санджак и пояса "Прешово- Буяновац- Медведжа" в Южна Сърбия), Босна и Херцеговина (с кантоните й), Грузия (с околните й анклави), България (с етно-модела на съвместимост), Румъния (с полихристиянството й), а напоследък и територии като Татарстан, Дагестан и Казан ( с мюсюлманските им анти- фундаменталистки националистични течения), Египет (със Синай, коптите и Патриаршията).

    САЩ и Русия днес са напрактика в криза на отношенията,  поради интригата, която им се развива от "привидните опоненти" в Близкия Изток:  Иран (шиити)- Саудитска Арабия (сунити)+ ислямски радикали (с техните „Ислямски държави“ и „Халифати“- скачащи ту към едните - ту към другите центрове за финансиране на ислямисти- което ги издава като геополитически , а не като религиозен фактор!), които според мен тайно разпалват противоречията  Вашингтон- Москва, както и конкуренцията Европейски съюз- БРИКС. Сама по себе си - конкуренцията не е лошо нещо- но когато се направлява от многозабогатели арабски шейхове, които са почнали да се самозабравят- нещата може да ескалират в неприятна посока- особено ако Великите сили не се усещат, че се започнва да ги води за носа. Украинската и Македонската криза в Еропа днес са според мен !- с петролен арабско- персийски произход, при това с остър фундаменталистки привкус. Вашингтон и Москва се опитват да се надлъгват по много тънък лед, в който няма да има успех за нито една от двете Велики сили, но някой внезапен шок ще събуди цивилизационния рефлекс.  Ролята на ЕС и на БРИКС днес е много важна- за да поемат като- със своята многообразност- буферите на скритата стратегия за завладяване на  Изтока.

     Невидимата война се пренася от Азия- на Балканите- в  Израел, Кюрдистан, Турция, Гърция, България,  Македония и Албания- т. е. пояса на цивилизационната сигурност, където „стражите“ на Европа са силно атакувани от парите на Арабския полуостров и от Персийската провокация.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0

Николай Гацев,  София, 22.05.2015 г.



Тагове:   2015,   1969,   1853,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3760988
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031