Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 23:59 - ПАМЕТНИКЪТ НА ЦАР САМУИЛ БЪЛГАРСКИ- РАЗДЕЛЕН С УЛИЦА ОТ СВОИТЕОСЛЕПЕНИ ВОЙНИЦИ..!
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2015 00:00


ПАМЕТНИКЪТ НА ЦАР САМУИЛ I БЪЛГАРСКИ, ДЕЛЕН ОТ ЕДНА УЛИЦА- ОТ СВОИТЕ ВОЙНИЦИ...?!
И аз, първоначално, бях готов да възразя за естетиката на паметника- не си представям този паметник така, не ми напомня за цар Самуил, нито за епохата – нито като стил и издържан, нито мястото му е наред, нито нищо.. , а пък се замислих- „защо все пак и за какво.. се прави един такъв паметник.. в една все пак сериозна държава..?“. Някои днес изригват, че било отговор на агресията на Скопие, че било 1000 годишнина и рядко има такава кръгла годишнина..- кръгла годишнина „от какво..?“- от трагичния край на един български владетел- че това не е за празнуване или отбелязване. Има и изкушени Соросоидчета, които дотам са се влюбили в Подмяната, че всичко „истинско и родно“ им изглежда вампирско.. или с червени очи..- е то при тях е червен – генезисът им, така че далтонизмът е обясним.. Същата болест е характерна за Костов и неговите недорасли метастази –Реаниматорите.., от Блока му- там.. „Подмяната е в Тях..- и Те са в Подмяната..“..! Какво ново да чакаш от „червено-багрените“- Раданчета, Пръмовици и други кукувици, дето иначе обичат да снасят червени яйца в синьото гнездо, ама то и изоставеното синьо гнездо- вече е окупирано от много отровни змии и със сигурност- там даже и кукувичета не могат да се завъдят.. дето се вика- „разбра се, че и Лукарски си е изпратен пак- от Лукавия..“- така, че и корабът си потъва.. стремглаво и вода има за всеки..- напред към светли дълбини..! Те са мълчаливи за Цар Самуил- защото темата е вече яхната от техния нескрит аркадаш- Плевнелиев, инженер на Подмяната, на „Платената мрежа“, че и съавтор на Реаниматорството – сънуващ втори президентски мандат с Премиер- например– Радан Кънев или в най-лошия случай- Божо Лукарски - който е готов за всичко..
А защо се прави все пак един паметник в сериозна европейска държава..?! Нетолкова за настоящето, което ще помни поне споровете „за или против „ паметника, а се прави заради бъдещето- за да се даде някакво смислено познание за него. Какво е посланието на Цар Самуил от едната страна на улицата – с кървавия поглед нощем.. и неизоставените му, лутащи се ослепени войниците му от другата страна на улицата..?! Посланието .. е.. една .. горчива българска притча за Разделението.. на нацията..!- от двете страни на една и съща улица- пък дори тя да не казва точно„ Unter den Linden”.. ! А „Аз съм Цар Самуил Български..“ не ви ли звучи като онова “Ich bin Ein Berliner”на разгневения Кенеди..?! Не, не и не- не съм привърженик на конспиративните теории, нито пък мисля, че монументът в София има нещо общо със „споме‘нниците на Никола Груески“ в Скопие..! „нЕма връссска- има.. Мир..“! Всяка прилика и съвпадение са „случайни“.., а единственото НЕ-случайно е.., че Царят гледа с огнения си поглед от страната на древната „Света София“, Пилона с официалните знамена и на Паметника на незнайния войн от народа на българите-- към другата страна- .. през улицата, - през Пирина и ...Вардара.., закъдето днес няма дори добри пътища и магистрали..! 
Примирявам се за естетиката на Паметника- защото това е нещо много субективно- дори да не е като ‚моят цар Самуил“- ще ме накара да се замисля.. и да разкажа на детето ми- за тази история.. и за тези кървави очи..! Но ще му разкажа също и за ослепените войници, и за Разделението, и за улица “Unter den Linden”.., за Кенеди и за на друго едно разделение..- вижте колко много неща и притчи тръгнаха от една скулптура и един поглед- и то..- според някои.. “ всене съвсем на място си..“. А искам да кажа и на Соросоидите и на другите „будни столичани“ от Реанимацията, че през 1998 г. в Столичния Общински Съвет беше гласувана една докладна на Николай Гацев – „За поставяне на 6 метров камък с реплика на Битолския надпис..“ в пространството – до днешния Паметник на Самуиловите войници..- проверих, че Решението още не е изпълнено..- така, че има място къде да се премести Паметника.. когато му „ .. дойде Времето, което е в нас.., и в което ще сме ние- може би- в някакво „заедно“- със Скопие..“?!

Николай Гацев София, 09.06.2015 от Разделена.. София
„и на... Скопие.. – с любов..!“

  "}" data-reactid=".0" style="color: rgb(109, 132, 180); cursor: pointer; text-decoration: none;">Харесвам · Коментар · Споделяне
  • image Напишете коментар...  
     


Тагове:   Самуил,   1853,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759046
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031