Постинг
24.12.2010 09:00 -
Петък е... Бъдни вечер
Автор: petak
Категория: Забавление
Прочетен: 7679 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 01.01.2011 09:40
Прочетен: 7679 Коментари: 6 Гласове:
22
Последна промяна: 01.01.2011 09:40
Здравейте приятели,
Днес е петък – Бъдни вечер, най-красивият български празник.
Струва си един петък да го посветим изцяло на семейството си. Винаги е било традиция да се събираме в дените след Бъдни вечер да правим скара и да пием вино, но за това следващият път. Сега се посвещаваме изцяло на Бъдни вечер. Няколко зимни снимки от Пловдив без значение, че снега вече се стопи. Вечерта срещу Коледа когато цялото семейство се събира на тържествена вечеря. Подготовката за вечерта започва през деня, известен с названието Малка Коледа (Манечкото Коледо, Крачун).
Празничната обредност включва приготвянето на коледните хлябове и ястията за бъдничната трапеза и най-характерния за този ден обичай - коледуването на малките коледарчета. Момчета до 10-12-годишна възраст със специално приготвена дрянова тояжка и торбичка на рамо обикалят по къщите и изказват благопожелания, традиционни заклинателни формули и кратки песнички. Стопанката дарява коледарчетата с кравайчета, орехи, сушени плодове, бонбони.
Най-възрастният мъж в дома запалва празничния огън. Той се подклажда от прекаден и миросан бъдник специално отсечено дъбово или крушово дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята. Стремежът е на нея да има от всичко, което се произвежда в стопанството.
По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз (или с булгур), ошав, чесън, орехи, мед, обреден хляб. Вечерята започва с прекадяването на цялата къща и стопанските постройки - да се прогонят злите сили. В ъгъла зад вратата се поставя ралото. След прекадяването на трапезата, произнасянето на благословиите и благопожеланията се пристъпва към обредното ломене на боговицата. Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите (Богородица или на Бога) и се оставя на иконата, следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството, едно парче се оставя за домашните животни. Лъжичка от житото се хвърля в огъня с наричания за здраве и берекет. Обичаят повелява да не се става по време на яденето. Всички стават заедно, за да се роди житото. Трапезата не се прибира, заради вярването, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.
Момите запазват първия залък от боговицата и го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат. На когото се падне парата от питата, вярват, че от здраве и успех няма да се отърве.
Сламата, върху която е била положена трапезата, се използва при различни обредни практики - на Гергьовден се слага по дърветата за повече плод, пали се по ридовете, за да не бие град. Жените, които ще раждат, лягат върху нея.
Цялата вечер е свързана с различни гадания за бъдеща женитба, за здраве и благополучие.
След полунощ тръгват коледарите.
Вечерта на този ден започва празненството, свързано с Рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. Денят на Христовото рождение не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва през IV-V век, под влияние на древните езически вярвания.
Именници: Христо, Кольо, Божин, Божана
Обредна трапеза: 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз или булгур чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (пита с пара).
С пожелания и следващата Коледа да сме заедно.
Днес е петък – Бъдни вечер, най-красивият български празник.
Струва си един петък да го посветим изцяло на семейството си. Винаги е било традиция да се събираме в дените след Бъдни вечер да правим скара и да пием вино, но за това следващият път. Сега се посвещаваме изцяло на Бъдни вечер. Няколко зимни снимки от Пловдив без значение, че снега вече се стопи. Вечерта срещу Коледа когато цялото семейство се събира на тържествена вечеря. Подготовката за вечерта започва през деня, известен с названието Малка Коледа (Манечкото Коледо, Крачун).
Празничната обредност включва приготвянето на коледните хлябове и ястията за бъдничната трапеза и най-характерния за този ден обичай - коледуването на малките коледарчета. Момчета до 10-12-годишна възраст със специално приготвена дрянова тояжка и торбичка на рамо обикалят по къщите и изказват благопожелания, традиционни заклинателни формули и кратки песнички. Стопанката дарява коледарчетата с кравайчета, орехи, сушени плодове, бонбони.
Най-възрастният мъж в дома запалва празничния огън. Той се подклажда от прекаден и миросан бъдник специално отсечено дъбово или крушово дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята. Стремежът е на нея да има от всичко, което се произвежда в стопанството.
По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз (или с булгур), ошав, чесън, орехи, мед, обреден хляб. Вечерята започва с прекадяването на цялата къща и стопанските постройки - да се прогонят злите сили. В ъгъла зад вратата се поставя ралото. След прекадяването на трапезата, произнасянето на благословиите и благопожеланията се пристъпва към обредното ломене на боговицата. Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите (Богородица или на Бога) и се оставя на иконата, следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството, едно парче се оставя за домашните животни. Лъжичка от житото се хвърля в огъня с наричания за здраве и берекет. Обичаят повелява да не се става по време на яденето. Всички стават заедно, за да се роди житото. Трапезата не се прибира, заради вярването, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.
Момите запазват първия залък от боговицата и го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат. На когото се падне парата от питата, вярват, че от здраве и успех няма да се отърве.
Сламата, върху която е била положена трапезата, се използва при различни обредни практики - на Гергьовден се слага по дърветата за повече плод, пали се по ридовете, за да не бие град. Жените, които ще раждат, лягат върху нея.
Цялата вечер е свързана с различни гадания за бъдеща женитба, за здраве и благополучие.
След полунощ тръгват коледарите.
Вечерта на този ден започва празненството, свързано с Рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. Денят на Христовото рождение не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва през IV-V век, под влияние на древните езически вярвания.
Именници: Христо, Кольо, Божин, Божана
Обредна трапеза: 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз или булгур чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (пита с пара).
С пожелания и следващата Коледа да сме заедно.
Благодаря ти за фотосите от Пловдив :)
/нося този град в сърцето си...споделената обич на софиянци ;)/
Благодаря за настроението което създаваш с този постинг,
на чистота и светлина !
Светли празници и на теб и семейството ти !
цитирай/нося този град в сърцето си...споделената обич на софиянци ;)/
Благодаря за настроението което създаваш с този постинг,
на чистота и светлина !
Светли празници и на теб и семейството ти !
Veseli praznici !
цитирай...
цитирай Весела Коледа и Щастлива нова 2011 година :)))) Много щастие ти пожелавам!
цитирай
5.
hristo27 -
Весело посрещане и от мен!
24.12.2010 14:41
24.12.2010 14:41
Весело посрещане и от мен!
цитирайПрекрасно е, точно и красиво!!!
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.