Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 01:08 - ПРОТЕСТЪТ С БЕСИЛКИТЕ И ПОГРОМИТЕ КАТО ИЗРАЗ НА ДЕМОКРАЦИЯ..
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1536 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.06.2013 08:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОТЕСТЪТ С БЕСИЛКИТЕ И ПОГРОМИТЕ КАТО ИЗРАЗ НА ДЕМОКРАЦИЯ..
     В България демократичен протест започна да ни дебне отвсякъде.. само че дали това е пътят на Спасението или пътя към Ада въобще не е ясно.. Така и на повечето протестиращи вече не им е ясно кой и за какво протестира, едните уж смениха другите – а протестите някак продължават, набират сила, но не се видоизменят: стават още по-неясни от предишните..затова и по-скоро ще бъдат неуспешни.. с неясни искания, с неясни цели, действия, движения и още по-неясни адресати. Причина за това са липсата на демократични критерии за оценка на събитията и случващото се.
   Така на последните протести срещу Кабинета Орешарски се откроиха няколко ясни тенденции, които се забелязват от опитните наблюдатели:
1) Издигането на символни бесилки и детинските скечове около нея с портрета на Лютфи Местан са игра с огъня.. Не така би било ако там е образ на Пеевски или на Станишев, но точно с лидера Местан намирисва на рефлекси от нещо друго. Непремерените неща винаги са били специалитет  на ГЕРБ, не познавам и хората на НФСБ, но се учудвам че там и на това не реагираха  обособените агитки на седесари, десебари, зелени, резесари  и вемеройци, които би трябвало да имат друг демократичен рефлекс. Няма сила, която да ме направи по-малко справедлив, ако съм такъв- дори пред мен да е съдбата на най-големият ми враг, даже към него бих бил двойно по-внимателен..
2) Разделянето на протестиращите ясно открои твърдото ядро на ГЕРБ-ери, строени и единни като войници, където само няколко провокатори се опитаха да викнат нещо срещу Бойко Борисов и щяха да изядат веднага боя.. Не така беше при агитките на СДС, ДСБ, зелените и ВМРО- там наред с подвиквания даже се пръкнаха анти-ГЕРБ-ерски надписи и никой не ги помоли да се махат.
3) Разбиването на колите на ТВ-7 и хулите срещу Бареков не е горда постъпка за никой демократичен протестиращ - всъщност неизвестният извършител там е известен – тази медия не е мишена нито на СДС, нито на ДСБ, нито на зелените, нито за ВМРО-йците – към нея са „страстни” само ГЕРБ, РЗС и НФСБ.. и по постъпките им ще ги познаете.. а може би и по заплатите за участието в мероприятието.. Едва ли някой е платил на старо-сините с всичките им пера и крила, нито на костовистите, на зелените или вемеройците, нито пък на случайните присъединени от Центъра на София, които бяха дошли да си повикат след години пак „Долу БСП”, и „Червени боклуци”- за да си спомнят сякаш младостта .. Но така не стояха явно нещата при другите щурмови „ентусиасти”, нито със странните групи яки момчета, докарани с 5- 6 автобуси от провинцията, седящи странно по пейките в строен ред – из малките улици на Центъра и градинките – които рязко контрастираха със своята напомпана еднаквост, къси подстрижки и видима интелектуална семплост – за сметка на физическите данни..Тези млади спортисти или пък шпицкоманди  бяха заели възловите места на преминаването на шествието и сякаш дебнеха извънредна ситуация да се включат..
  Не зная кой е сценарист на цялата тази нестихваща превъзбудена изява- а може би не е един, защото вече агитките са рязко оформени и реагират различно на всяко следващо послание, но едните(от ГЕРБ) са много нервни- явно защото нещо губят, може би и РЗС, но на останалите  им стига само политическият оргазъм на викането и собственото сплотяване на „недоубитите му авари”- без напрежение и особена ревност към каузата, защото не им е ясно точно какво ще спечелят.
  Учудваме странната НЕчуваемост в България днес - БСП и управляващите не разбират че те не са спечелили изборите, а ГЕРБ ги загуби и не искат да чуят и вкарат на пангара потенциалните си съюзници от „другата” улица, която може единствено да ги спаси от капана на това управление;  улицата не можа да усети неочакваната си възможност да притиска и рекетира Управляващите да свършат най-накрая нещо за нея, да спре монополите, изпълнителните дела, безчинствата на съдия-изпълнителите и да превърне с натиск  правителството от Олигархски в Уличарски..;като наложи в правителството дори от средите си обещаният още един вицепремиер на реформата или шефа на ДАНС.например (като казусът пастор Гаук в Германия).. „битите авари” не разбират че са бити не от БСП и ДПС – а от ГЕРБ, защото въпреки предварителните прогнози вероятно манипулаторите в комисиите от Бат’Бойко са драснали някоя и друга невалидност именно  на техните бюлетини..; на „олигархията” , която не разбира че ако се оправят другите, обикновените,  ще има повече и за нея..; а ГЕРБ не искат да разберат, че ако дойдат нови избори никой няма да забрави жалкият край на предишното им представяне, нито събитията на „Орлов мост” от февруари 2013 г.- нищо че сега ГЕРБ всяка вечер ритуално обхожда Килоновото си петно и гроба на своята „успешно” управление.. мъчейки се да изхвърли оттам „другите” протестиращи от истинският „Орлов мост”.
    Никой и за нищо не иска  да чуе и да се поучи толкова са се вдървили, че даже не иска да се възползва от нещо…
    Аз само разбирам, че мене не са ме учили на такава демокрация, нито в инкубаторите на Европейският Демократичен Съюз, нито в семинарите на  Народната партия или пък при Републиканският институ в САЩ, където съм загубил половината от живота си- демокрацията е сбор от правила- да знаеш да дойдеш, да си отидеш, да се съобразяваш, да отчиташ, да се промениш и да оцелееш ако трябва и печели този, който най-добре ги спазва- а другите не чустват че са загубили, защото е техен ред следващият път, затова там просто никой и никога не губи- а България никой никога не може да спечели..! Става като човека и двата му крака- ако имаш ляв и десен и нараниш левият не ставаш по-десен- ..а просто по-куц..! И другата демократична истина - след левите винаги идва реда на десните и обратно – след десните – левите и много важно е едните да създадат към другите един нетравматичен преход, нещо като грижата към престолнаследника при монархията, защото дори лудият Крал Джордж на Англия се е стремил наследникът му да бъде по-добър от него, самият..!
 Мен са ме учили, че ако бъде избрано едно ново правителство, каквото и по характер да е наречено то- и аз не си падам по БСП, определено, но му се дават 100 дена толерантност- действията на БСП и управляващите доведоха до нарушение на този принцип.. и улицата ги „изтрещя”-  сега е важно да се направи и другото-  да се стигне до решенията, които ще направят така.. че никой да не загуби- до реалните демократични последици. Има такъв вариант- и Той може да бъде подсказан от улицата с демократичен натиск… Кой знае пък може да сме станали малко по-нормална държава.. на фона на цялата ни ненормалност иначе и по принцип..
БСП трябва да види, че на съботно-неделните протести вече излизат и хора от техните среди- дали това е скритата Позиция на Първанов, който с мълчанието си сега се опитва да разцепи БСП или е някакво друго явление там- нещата в БСП винаги са задкулисни и това не ми е ясно- но аз виждам на улицата "травматичната" тайна Коалиция на задкулисието Борисов- Първанов-Костов-(бабувана от ДС и разни "Монтереи") които явно вече заедно имат много и всичко да губят.. Аз предлагам на "другите" и на влезлите и на невлезлите в Народното събрание- тези тримата.. тенори на днешните протести да ги направим да загубят... Затова може да ни помогне само ако застанем всички зад исканията на хората и "другото" БСП и "другото" БСП да застанат зад исканията и естествените лидери на хората.. и да спасим още няколко десетки хиляди български граждани от мизерията, дълговете и да подпомогнем борбата им за оцеляваме. БСП и управляващите  могат само да загърбят политическият си егоизъм и да приемат прегръдката на протестиращите които свалиха Бойко, но не качиха тях... Трябва спешно допълване на Кабинета с представители на протестиращите- които не са свързани по никаква линия с БСП или ГЕРБ

Николай Гацев                                       Протестна София,  16.06.2013
 



Тагове:   ДПС,   gerb,   Зелените,   sds,   BSP,   bkp,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3760916
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031