Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2014 22:49 - “SMR”-ЪТ КАТО МОЕ ВЕРУЮ.. ИЛИ КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ КРИЗАТА С ПОМОЩТА НА МАЛКИТЕ МОДУЛНИ РЕАКТОРИ..И МАЛКО...ЗА МОДУЛНАТА СЪПРИЧАСТНА ДЕМОКРАЦИЯ?!
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 2273 Коментари: 0 Гласове:
2



“SMR”-ЪТ КАТО МОЕ ВЕРУЮ.. ИЛИ КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ КРИЗАТА С ПОМОЩТА НА МАЛКИТЕ МОДУЛНИ РЕАКТОРИ..?!

  През последните дни много хора тук, и във фейсбук, и познати на улицата, ме питат: „Николай, защо не гласува и бойкотира тези Парламентарни  избори’ 05.10.2014.. Ти винаги си бил активен в политиката.., а сега дори не направи опит за нещо да се изкажеш... или някого да подкрепиш.. Толкова ли нищо не Ти харесва..?!“

На добронамерените хора отговарям: На тези избори нямаше нито една сериозна и фундаментална новаторска идея, нито една смела или разумна  платформа  или по-далечен хоризонт с  визия за бъдещето на държавата.. или поне аз не открих у никоя политическа сила такава! Със сигурност промяната на обществото днес, при това чувство за криза, което ни е обхванало,  не може да стане без да имаш визия за поне 10- 15- 20 години напред , без способност да се направи  именно около тази визия, малко или повече ефективна политическа коалиция на подкрепящите я- за отстояването на изразеното. Няма как да се направи Проект (само заради  самият проект..?!, или Проект – без  ценности..- и да чакаш  някой да бъде толкова ентусиазиран, че масово да ТЕ подкрепи...?!). Това е капан за наивници е и аз втори път няма как да попадна в него- веднъж бях там (1989-2006 г.) , но  тогава поне имаше няколко макроцели - НАТО, ЕС, частната икономика и просперитета на новите  геополитически структури.  Тези цели се постигнаха, макар и не по начина, по който аз ги чувствах, виждах или  предвиждах. В НАТО, ЕС и в порядките на„новия“ световен ред , ни вкараха атавизмите  на Старото и те пренесоха своята собствена атавистичност ..в Новото. Не смятам, че е възможно абсолютно ново начало- няма дърво без корени или  хора без биографии- не можеш да създадеш една идея от нищото или да създадеш един лидер-месия  от нищото... това просто са опасни манипулации. Няма как нито да си отгледаш свръхкомпетентен  „всезнайко“, нито някое на пръв поглед  безобидно „Баце“- дето  поне да Те разсмива, като се изказва без да си е  пило хапчетата..! Новите обществени реалности и новите субекти вече съществуват и някакви измислени герои могат само да служат  за знаци  или плашила- „за връщане на стадото към правият път“, когато някъде е изгубена правилната  посока.

 Така сега, след  изтрезняването  от резултатите от Парламентарни избори‘ 05.10.2014 смятам, че трябва най-после градивните сили в обществото да се съберем на широк  национален  Фоум, да дискутираме  и да организираме защитата на „нашите“ малки визии за промяната в България. Избраните политически сили и представителства за това-са твърде фрагментирани и безидейни- така че не могат да ни свършат работа , но пък тях можем да ги оставим да си поизсърбат попарата  си от последните 25 години- и да си направят един „кратък“ Парламент, който няма да може да излъчи  ново Правителство и да се отдаде на бленуваната досега „далавера “– а да ги отрежем от  „голямото плюскане“..! Това ще ги накара (поне по-нормалните ) да се отдадат на по-концентрирана законодателна дейност, която няма да преминава само през тънката сметка и личния интерес. Да- Те ще си взимат отново големите  заплати, но ще могат само да приемат закони, ще си карат депутатските мерцедеси- ..но  дотам..!! Служебното правителство може да остане и още няколко месеца, може да приеме бюджет, да ръководи страната, да защитава интереса на хората, защото няма как да направи „далаверата“ без Парламент или „под страха“, че това или следващото Народно събрание може да му поиска сметка за това или онова! Намира ме се в странна, пара- конституционна ( но не и пртивоконституционна) ситуация! Нестандартните ситуации могат да родят и нестандартни решение- един вид- патовата позиция на политиците може да е добра за нацията и да се изпитат за функционалност, чрез стрес-тест,  новите обществени структури. Стреса и апокалипсиса  не са  само опасни явления в модерното пазарно общество- всеки край носи поука за ново начало, стига да има умни хора, които да си вземат поуката. В Обществото цари духа на Апокалипсиса, но той може да е и нещо друго- разчистване на пътя за новата технология – и  за „новата идея“. Така е било и във Френската буржоазна революция 1789 г. и в английската..1640 и във Войната за независимост на САЩ- 1776 г. чрез стресовите тестове на старото и негодното- то отпада , очиства се от атавизмите.. и така се появяват модерните пазарни общества, които от своя страна също се самодиференцират и променят с времето. Нито Англия е вече Дикенсовата, нито Америка е каубойската.. и то  именно технологията и технологичните  промени.

„Моята“ идея   за промяна в България е на пръв поглед  елементарна и технологична- разработката  „СМР“ (SMR-Small modular reactors), започната в САЩ през 90-те години и реализирана едва в наши дни. СМР-ът не е само умален ядрен реактор – „генерацията mPower”, който може да прави нещата „3-в-1“- да прави евтина електроенергия, да прави евтина топлоенергия, да обезсолява морската  вода и да я прави промишлена и питейна. Тази технология наистина ви звучи като конверсна- тя е такава- първите „СМС-ари“ са били произведени за ползване в модерните ядрени  подводници на САЩ и СССР още през 70-те години. Те създават автономност, гъвкаво превключване от един в друг цикъл на производство, малка функционираща мощност и малки загуби, което не може да се каже за големите реактори, които се превключват скъпо и функционират много скъпо- нещо неизгодно за малкия пазар, който България предлага или пък негарантираните стихийни продажби на електроенергия,  само които страната може да си осигури засега, без обща европейска регулация и обща политика.

СМР-ът е промяна не само в технологията, евентуално чрез поевтиняването на процесите – и  в икономиката, в геополитиката- определено, защото дори и с малка мощност се разнообразява руската ни зависимост от ядрени мощности и газови доставки (защото в режим  на топлодобиване СМР-ът е няколко пъти по-евтин от скъпите съветски газови и енергоемките ни старотехнологични   производства). http://www.generationmpower.com/pdf/e2011002.pdf

А можете да погледате и малко анимация по проблема, където всичко ви става абсолютно ясно:

https://www.youtube.com/watch?v=IOuOIbf5ZUc

https://www.youtube.com/watch?v=0pF5EKxC220

Ето това е една нова революционна технология, една нова икономика и евентуално един нов начин на обществено мислене. Това е идеята за малката, гъвкава и модулна  „съпричастна демокрация“ с евтиното превключване и под-включване  на малките практики и структури- от една в друга- съобразно променящите се изисквания на пазара на идеите  „Съпричастната  демокрация“  няма нищо общо с широката  и повсеместна демокрация, в огромните мнозинства и свръхголемите структури, които колкото и да са добри никога няма да намерят чак толкова голяма енергия или двигатели за задоволят вижданията на абсолютно всички. Съпричастната демокрация е модел на един обществен комплекс от „СМР“-и, свързани и откарващи в широката мрежа на потребители си – евтина енергия за общественият двигател, взаимна свързаност, акумулация и проникване на отделните й структури и гъвкаво малко превключване.

Ще ме попитате а къде е гаранцията за нейната сигурност и адаптивност към нашите налични условия- ще ви отговоря и на това: тя не е нещо супер ново и непознато(тя е микромащабна и детайлна), тя е гъвкаво-изградима, според  моментните възможностите на обществото, евтина, модулна  и допълнима, в моментите на обществено търсене на по-големи мощности или заряди.

А гаранцията за нейната технологична сигурност е не само в нейният клас- 4-то поколение ядрен реактор, а в нейната изначална ограниченост за поразяване- тя носи само рисковете на един  обикновен подводничен  ядрен механизъм.

Тази обществена идея е модерна  и като деконцентриращ стимулатор- защото „СМР“-а може да се монтира не на „богоизбраното“  място- Козлодуй или Белене.- за което постоянно ще спорим дали е най-подходящото..?! , а ще може да се разхвърля  на подходящи места из цялата българска територия- там, където ще бъде най-изгодна или подходяща.. Защото рискът от нея за мястото, на което е поставена се свежда до рискът на доближаването на което и да е било пристанище от някоя голяма подводница. Това ще подсигури на странат ни примирие на досега противоборстващите тези и глупавите ни сблъсъци от последните 25 години.

Това е моята идея- „СМР-ът“ като двигател на енергийните, икономическите и социалните промени в България- но съм убеден, че това не е единствената идея на пазара на идеите, която си струва-.. моля, дайте и вашите идеи, нека се съберем на един голям форум в Арена „Армеец“ или на някое голямо такова място и да ги обменим-.. в това странно време на политическо безвремие!

ПОКАНАТА ЗА „СРЕЩАТА“ Е ЛИЧНА, НЕСЪГЛАСУВАНА И НЕКООРДИНИРАНА, ТЯ  НЕ Е КОНКРЕТНА- А ПРОТИКТУВАНА ОТ РЕЗУЛАТИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ НА ИЗБОРИТЕ- ..А КАКВО ПРАВИМ НИЕ, НЕГЛАСУВАЛИТЕ..?! НЕКА НЕ ГИ ОСТАВЯМЕ ДА НИ УПРЕКВАТ ЗА НАШАТА АПАТИЧНОСТ- НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ КЪМ МОЯТА И ВАШАТА СОБСТВЕНА..ВИЗИЯ.- ТОВА ЩЕ Е ИСТИНСКОТО  НАЧАЛО  НА МОДУЛНАТА „СЪПРИЧАСТНАТА ДЕМОКРАЦИЯ..“- , ДАЙ БОЖЕ-  КРАЙ НА ТОВА, КОЕТО СТАВА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ..!

 

Николай Гацев                                                                                                                  София, 10.10.2014 


Тагове:   БСП,   АБВ,   СДС,   ГЕРБ,   ДСБ,   пръмова,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759054
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031