Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 18:15 - ЕДНА "ДРУГА" ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ ДНЕШНИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИ- ОТ НИКОЛАЙ ГАЦЕВ- СЛЕД ПОСЕЩЕНИЕТО МУ НА "МАКЕДОНСКАТА ПРОЛЕТ"-2015
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 1754 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2015 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЕДНА „ДРУГА“ ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ ДНЕШНИТЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ КРИЗИ-  ОТ НИКОЛАЙ ГАЦЕВ- СЛЕД ПОСЕЩЕНИЕТО МУ НА МАКЕДОНСКАТА „ПРОЛЕТ“ МАЙ 2015

      Ако говорим за Геополитиката на Балканите- има няколко обективни фактора, които- на терена, днес САЩ тълкуват по един начин, а Русия - по друг.. – предвид различната история, държавна доктрина, етническите и религиозните особености и още други субективни фактори. И ако се вгледаме в двете "противоположни"- интерпретации, на пръв поглед- те ще ни се сторят.. - много подобни- не само срещащи се, но и пресичащи се векторно- само с разменени времеви отрязаци, участници и ситуации. Русия преглежда всичко през увеличителната лупа на "Православната дъга с тенденция към Третия Рим (Москва)"- в която тя се отъждествява като естествен и безалтернативен Лидер- оттук започва и "натежаването" на лоялните православни фактори на везните- голям патос към винаги признаващото я за Лидер страни с православно мнозинство в Гърция, Кипър, Армения (Католикос на Ечмиадзин) и Сърбия; умерен позитивизъм към Македония (Охридска архиепископия), Молдова (Кишинеу), Сирия (с  Патриаршията на Антиохия), дори Ирак (с милионите несториани-християни),  както  Републики Сръбска в Босна и Черна гора (с непризната от Русия автокефалия); и открит негативизъм към "конкурентното" старо-православие- в изконните му центрове-  Цариград (Турция), Йерусалим (Израел),  Антиохия (Сирия),  Александрия (Египет),  Босна и Херцеговина (старобогомилието),  Украйна (Киев), България (Преслав и Търново), Румъния (Сибиу, Яш и Сучава), Ливан (Киликия- арменски Католикос ), Албания (Берат- Величка- Белград) и Грузия. Забележете умишлено разделям Цариградската Патриаршия (Турция) от Гърция и Кипър(ЕС), както и България (Търново- Преслав), ЕС- от Скопие, Румъния (ЕС)-  от Молдова. Единствено към Армения и Грузия нещата са преплетени днес според Русия и силно  повлияни- поради собствената им политика: на екзистенциална сервилност към Москва- от Ереван и на надигащ се национализъм и русофобия в Тбилиси.

     При САЩ днес основна е "Линията на фундаментализма", който е пълно отрицание на американския начин на живот и демокрация- във всяка негова форма и вид- т.е. там имаме „изключващо се противопставяне“. Интересно е, че САЩ подкрепят най-много смесените райони и т.нар. "буфери" в религиите, подменящи или воюващи "дуалистично" с радикалния Ислям-  Израел (Юдаизма и Йерусалимската патриаршия- с особения терен Палестина), Турция (с Кюрдистан), например - Албания (общностите        Геги/Тоски“- католици и православни- общо  около 40 % от населението, с Косово, част от Македония, Санджак и пояса  "Прешово- Буяновац- Медведжа" в Южна Сърбия), Босна и Херцеговина (с кантоните й), Грузия (с околните й анклави), България (с етно-модела на съвместимост 1878- 2015), Румъния (с  толерантното й полихристиянство), а напоследък и дори автономни територии- като Татарстан, Дагестан и Казан ( с мюсюлманските им анти- фундаменталистки националистични течения и християнски атавизъм), Египет (със Синай, милионите копти и Патриаршията на Александрия).

    САЩ и Русия днес са напрактика в криза на отношенията,  поради интрига, която им се развива от "привидните опоненти" в Близкия Изток:  Иран (шиити)- Саудитска Арабия (сунити)- тайно съюзени с ислямски радикали (с техните „Ислямски държави“ и „Халифати“- скачащи ту към едните - ту към другите центрове за финансиране на ислямисти- което ги издава като геополитически , а не като религиозен фактор..!), които според мен тайно разпалват противоречията  Вашингтон- Москва, както и конкуренцията Европейски съюз- БРИКС. Сама по себе си - конкуренцията не е лошо нещо- но когато се направлява от многозабогатели арабски шейхове, които са почнали да се самозабравят- нещата може да ескалират в неприятна посока- особено ако Великите сили не се усещат, че се започва да ги водят за носа. Украинската и Македонската пролет в Европа днес са според мен !- със силен петролен арабско- персийски произход, при това с остър фундаменталипривкус. Вашингтон и Москва също се опитват да се надлъгват, вървейки по много тънък лед, в който няма да има успех за нито една от двете основни Велики сили, но може някой внезапен шок да събуди цивилизационния им рефлекс.  Ролята на ЕС и на БРИКС днес е много важна- за да поемат като- със своята многообразност- буферите на скритата стратегия за Завладяване, идваща този път от Изтока.

     Невидимата война се опитва да се пренася от Азия- в "сивите зони" или "конкурентните зони" на Балканите и региона- в  Украйна, Израел, Кюрдистан, Сирия, Турция, Гърция, България, Македония и Албания- т. е. пояса на цивилизационната сигурност, където страните-„Стражи на Европа“ са силно атакувани от коварните капитали на Арабския полуостров и от Персийската хегемония. Намаляването на зависимостта на Запада от газта и петрола на Изтока, падането на цените на основните им ресурси  е била много травмиращо разбрана и неприета- като цяло. Тези държави  днес се превръщат в съпротивителни сили и неявна "тиха коалиция" срещу движенията на Европейската цивилизация, която явно не им оставя никаква перспектива.

Николай Гацев,                                                                         София, 23.05.2015 г.



Тагове:   2015,   2014,   1853,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. staler - обратното гацев, обратното---...
02.06.2015 03:26
обратното гацев,обратното---днес етно-религиозните конфликти,оси,съюзи и пр. са смокиновото листо с което се прикриват чисто меркантилни,финансово-иконом.интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759144
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031