Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2018 09:16 - ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС НА „ДОБРОДЕТЕЛНАТА ДРУЖИНА”, ОСН. 1853 Г. КЪМ ЦЕНТРИСТКОТО ОБЩЕСТВО- В „ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ”-ПО ПОВОД ТЕХНИЯ КОНГРЕС ОТ 20-ТИ ОКТОМВРИ 2018 Г.
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС НА „ДОБРОДЕТЕЛНАТА ДРУЖИНА”, ОСН. 1853 Г. КЪМ ЦЕНТРИСТКОТО ОБЩЕСТВО- В „ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ”-ПО ПОВОД ТЕХНИЯ КОНГРЕС ОТ 20-ТИ ОКТОМВРИ 2018 Г.
В историята няма единение за миналото,а за настоящето и бъдещето,а няма как да си обещаем „светло минало”- та да се плеснем и да се прегърнем всички. Историята трябва да се изучава и преподава, максимално обективно, а поуките й- да се вземат от всички. Много често- нейните понятия и категории, са имали друг смисъл и значение,когато са се случили,не може с днешния критерий да се пререшават нещата. Ако „Добродетелната дружина” от 1853 г. е била първото Сдружение- конструктор на нашето след- Освобожденско общество,то- „Отечественият фронт”(Съюз) е подобно явление края на Втората световна война(1942 г.),което преминава и в следващата-„Студената война”, със своите особености и характеристики.Трансформира се, от опозиционна-през управляваща, в казионна организация. Сега „ОФ”/ОС/се опитва да върви- в нова посока, но това е много труден процес. Лявото и дясното в България не са- актуален водораздел, а вече имат и друго, ясно измерение, но не са прокълнати, като ценност. Сгрешена е реализацията им, а не посоката! 
България не е намерила своята ясна и точно позиция, нито необратимостта на националната си доктрина, така,че бившите структури- имат,все още своята роля-като фундамент или като-тор?!Трансформацията е възможна,когато има поемане на отговорност,а 30-те години,на „Прехода” ние избягваме- точно това. Това означава, че „Преходът” е едно перманентно и извънредно положение, което цели някой и някъде да се намести, а не да се променим. Това е погрешната формула- и за либералното (лявото) и за консервативното (дясното). Значи и тук ни е зададена грешна конструкция, в която ще сбъркаме- ако я следваме сляпо или идеологически. Тези дни, присъствахме на няколко дискусии- за „дясното” и те се оказват- еднакво безплодни. Защото са стерилни и строго ограничени от групите- „фалангисти на жълтите павета”. Това може да бъде-„Мисълъ”на един литературен кръг,или на-интелигентска дружинка,но не и платформата за едно бъдеще! Няма, нито една сериозна- „Визия за България”, понеже, всичко идва„..от горе- а не от долу..”, както е при нормалните партии или политически формирования!От „Добродетелната дружина”,осн. 1853 г.,не ни е срам поздравим- нещо, което е различно от нас, а се заявява-като„ляво- центристко”.Щом Родината има нужда от „ОФ”(ОС), програмирано, в 40-те години и„Добродетелната дружина”, учредена-в средата на 19-ти век-двете,най- стари, неформални движения, значи,че сме в истински преход на държавническата ни идея, отново и няма как, взаимно, да не се поздравим- взаимно!Това е Благословията– за България, която има нужда- и от левия и от десният си крак! Ако единият или другия е наранен или недостатъчно дълъг- няма да станем „по- десни” или „по- леви”, а ще станем- „по-куци”.Ние ви-приканваме,с нашето ново,„старо” мото от Евангелието:”..Време е да изгоним, търговците от Храма” и нека, всеки, да влага, в тези древни слова, свой собствен смисъл и значение! Амин! Бог да ви пази!
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И НАШЕТО ДИАЛЕКТИЧЕСКО ЕДИНСТВО И РАЗЛИЧИЯ, В НАШАТА ГОЛЯМА МИСИЯ..!
Николай Гацев, заместник-председател на„Добродетелната дружина”, осн. 1853 г. 20.10.2018г.


Тагове:   1853,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3759071
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031